Koliko znaš iz religije i mitologije?

Okušaj se u kratkom kvizu!

/7
0 votes, 0 avg
6
Created on

Religija i mitologija kviz

Okušaj svoje znanje u kvizu...

1 / 7

U povijesti kršćanstva veliku važnost imali su redovnici i njihovi samostani, ili možemo reći monasi i njihovi manastiri. Sličnu važnost u razvoju islama imali su derviški redovi (tarikati), sljedbenici sufizma, mističnoga učenja o islamu. Derviši pod vodstvom šejha prebivaju u svojevrsnom samostanu podvrgavajući se strogoj disciplini. Kako se naziva zgrada/institucija u kojoj borave derviši?

2 / 7

Feničani su ga poznavali pod imenom Hammon, u staroj Mezopotamiji ime mu je bilo Ninurta, a kod Kaananaca je poznat kao El. Kako su stari Rimljani zvali ovo "agronomsko" božanstvo? Vremenita rimska verzija je, jednako kao i božanstvo iz drugoga pitanja, dala ime jednome danu u tjednu.

 

3 / 7

Ovoga kralja-svećenika određeni kršćani smatraju Kristovom preinkarnacijom pozivajući se na tekst poslanice Hebrejima: "...on, bez oca, bez majke, bez rodoslovlja; on, kojemu dani nemaju početka ni život kraja - sličan Sinu Božjemu, ostaje svećenik zasvagda". Kako se zove prvi svećenik spomenut u Bibliji? Abraham ga je poznavao kao kralja Šalem-a.

 

4 / 7

Kako se zvao jeruzalemski bazen u kojem je Isus Krist prema tekstu Ivanova evanđelja izliječio paraliziranoga čovjeka?
Traženi bazen dijeli ime s proizvođačem video igara koji se može pohvaliti serijalima The Elder Scrolls, Fallout, DOOM, Wolfenstein...

 

 

5 / 7

Sedam gora i na njima sedam samostana posvećenih istome zaštitniku (i savršeno usklađenih s linijom zalaska sunca na dan ljetnoga solisticija) pričaju nam priču o jednome maču. Kako se zove mač koji je prema predaji presjekao Europu „rezom” dugim 4,000km?

 

6 / 7

Jedna je od najutjecajnijih figura staro-germanskoga folklora, u legedni o Nibelunzima opisna je kao snažna prekomorska princeza ratnica (kraljica). Poznata je i kao najmoćnija valkyra. Ime dijeli sa Srnom, protagonisticom pripovjetke Duga autora Dinka Šimunovića. Njezino ime je?

 

7 / 7

Naziv ovoga dana u tjednu u romanskim jezicima izveden je iz imena rimskoga božanstva trgovaca, glasnika, putnika, lopova... Stari su Rimljani kao germanskoga pandana ovoga boga prepoznali Odina, zbog čega je ime ovoga dana u engleskom, ali i nekim drugim germanskim jezicima, izvedeno iz arhaičnoga oblika Odinova imena. Kako glasi hrvatski naziv ovoga dana u tjednu?

Your score is

0%

Please rate this quiz

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?