U srijedu žrijeb u SIP-u odlučuje hoće li Osmorka imati 11 ili SDA 12 izaslanika u Bošnjačkom klubu

Središnje izborno povjerenstvo BiH u srijedu će obaviti žrijeb koji će odlučiti hoće li sarajevska Osmorka imati 11 izaslanika u Domu naroda Parlamenta FBiH ili SDA 12, potvrđeno je Hrvatskom Medijskom Servisu u SIP-u BiH.

– U srijedu ćemo obaviti žrijebanje, a kad dobijemo sve materijale odlučit ćemo tko će i iz kojih županija popuniti nedostajući broj izaslanika (u srpskom i Klubu ostalih), kazao je za HMS član SIP-a Vlado Rogić.

Podsjetimo, dvije liste, jedna SDP-a i jedna SDA u Hercegbosanskoj županiji dobili su podjednak broj glasova pa će žrijeb odlučiti hoće li u Bošnjački klub Federalnog doma naroda biti izabran zastupnik jedne ili druge stranke. Ukoliko žrijeb odluči da to bude zastupnik SDP-a, Osmorka će imati 11 izaslanika u Bošnjačkom klubu federalnog Doma naroda, i prema izmjenama Izbornog zakona koje je nametnuo Christian Schmidt, imat će pravo predložiti dopredsjednika FBiH. Ukoliko u Bošnjački klub bude izabran zastupnik SDA to pravo će imati isključivo SDA, što će zakomplicirati izbor nove izvršne vlasti u FBiH.

Dvije mogućnosti

U tom slučaju postoje dvije mogućnosti. Prva je da nova koalicija osam bošnjačkih stranaka i stranke okupljene oko HDZ BiH koja ima većinu u oba doma Parlamenta FBiH, odbije prijedlog kandidata za čelnike FBiH na kojoj bi se nalazili kandidat Osmorke, iz srpskog kluba, SDA iz Bošnjačkog i HDZ BiH iz Hrvatskog. Tada bi se išlo u drugi krug u kojem je dovoljno da 7, umjesto 11 izaslanika predloži kandidate za predsjednika i dopredsjednike FBiH. Druga mogućnost je da Osmorka i HDZ glasaju za čelnike FBiH među kojima bi bio i kadidat SDA. U tom slučaju SDA-ov dopredsjednik F BiH mogao bi blokirati prijedlog nove parlamentarne većine o imenovanju mandatara za sastav nove Vlade FBiH. Dok jedni smatraju kako bi on imao na to pravo, drugi su mišljenja da su predsjednik i dopredsjednici obvezni za predsjednika Federalne vlade imanovati osobu koju predloži grupacija koja ima većinu u oba doma Parlamenta FBiH a to su HDZ BiH i Osmorka, te da bi odbijanje davanja suglasnosti bio čin opstrukcije.

Žrijeb i za HNŽ

Osim o izboru jednog izaslanika u Bošnjački klub iz Hercegbosanske županije žrijeb će odlučiti hoće li u Hrvatski klub Doma naroda Parlamenta F BiH HDZ-ova zastupnica u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije Iva Raguž ili Republikanka Vesna Šunjić. Obje su, naime, dobile po dva glasa i slijedi im baraž, izvlačenje koje će obaviti Središnje izborno povjerenstvo BiH u srijedu.

Što se tiče izaslanika srpskoga naroda u Dom naroda Parlamenta FBiH iz HNŽ se biraju dva s tri kandidacijske liste predlagateljica: Dragice Suša, Zore Dujmović i Vesne Saradžić. Sve tri liste dobile su po jedan glas te idu na izvlačenje u baraž Središnjeg izbornoga povjerenstva.

Baraž će dakle odlučiti hoće li HDZ imati 13 ili 14 izaslanika u Hrvatskom klubu, odnosno 15 ili 16 u Domu naroda, budući uz trenutno 13 u Hrvatskom klubu HDZ BiH ima i dvoje zastupnika u Srpskom klubu.

Prema informacijama kojima raspolaže Hrvatski Medijski Servis trenutna stranačka struktura u sva tri nacionalna kluba Doma naroda Parlamenta FBiH izgleda ovako.

Bošnjački klub (23 izaslanika)

SDA- 11
DF – 1
NIP- 5
SDP BiH-2
NES- 2
SBiH -1

Čeka se žrijeb SIP-a koji će odlučiti hoće se li u Klub Bošnjaka biti izabran zastupnik SDA ili SDP iz Hercegbosanske županije.

Hrvatski klub (23 izaslanika)

HDZ BiH – 13
HDZ 1990- 3
HNP- 1
NIP -1
SDP BiH- 1
Bosanska narodna stranka- Goražde- 1
Za nove generacije -1
NES- 1

Čeka se žrijeb za HNŽ koji će odlučiti hoće li izaslanik u Hrvatskom klubu biti zastupnica HRS-a ili zastupnik HDZ BiH.

Srpski klub (23 izaslanika)

SDP BiH – 6
NS -1
DF -3
SDA -1
HDZ BiH -2
SNSD-2
Srpska sloga- 1
Srpsko jedinstvo- 1

Za Srpski klub čeka se žrijeb u Središnjem izbornom povjerenstvu BiH za izbor izaslanika iz BPŽ Goražde između kandidata LS i NiP-a, te za dvije izaslanice u HNŽ, između zastupnica HDZ BiH, SDA i SDP BiH. Također SIP treba dodijeliti nekoj drugoj županiji ili nekom tko nije izabran u županijsku skupštinu tri izaslanička mandata jer u Skupštini Tuzlanske županije nije bilo dovoljno Srba za jednu izaslaničku poziciju i u Unskosanskoj županiji za dvije.

Klub Ostalih
SDP BiH -1
NS – 1
DF -2

Središnje izborno povjerenstvo BiH treba izabrati 7 izaslanika u Klub Ostalih jer u Posavskoj, Bosanskopodrinjskoj, Zeničkodobojskoj, Srednjobosanskoj, Zapadnohercegovačkoj i Hercegbosanskoj županiji nije bilo zastupnika koji su se izjasnili da ne pripadaju ni jednom konstitutivnom narodu. Uz to treba popuniti jedno mjesto u Klubu Ostalih iz Sarajevske županije.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?