Trijumf filma “Trokut tuge”- europski Oscar Zlatku Buriću

Na Islandu, u Reykjaviku, sinoć je održana 35. dodjela Europskih filmskih nagrada. Europski oskari dodijeljeni su u 26 kategorija, a trijumfirao je film ”Trokut tuge” u kojemu ruskog tajkuna Dimitrija glumi Zlatko Burić, za što je osvojio nagradu za najboljeg europskog glumca, piše hrt.hr.

Prvi europski Oscar hrvatskom glumcu, doduše s danskom adresom. Zlatko Burić osvojio ga je za najbolju mušku ulogu istočnoeuropskog oligarha u filmu ”Trokut tuge”, koji se upravo prikazuje u hrvatskim kinima.   

– Hvala vam, ne znam što bih rekao – srce mi skače od sreće i uistinu sam sretan! Davao sam sve od sebe, sve ove godine i lijep je osjećaj sada primiti nagradu. I tu ću se zaustaviti. Ovo je dobro mjesto, rekao je Zlatko Burić.  

Upravo je film ”Trokut tuge”, koji je i u Cannesu osvojio Zlatnu palmu, trijumfirao na 35-oj dodjeli europskih Oscara, s 4 nagrade – za najbolji scenarij, najboljeg redatelja i najbolji film!

– Presretan sam što sam ovdje večeras. S vama, u Reykjaviku. Zahvaljujem cijelom filmskom ansamblu. Zahvaljujem i Harrisu Dickinsonu i Charlbi Dean, koja nas je u listopadu napustila i njoj posvećujem ovu nagradu. Zato pozorno gledajte film, posebno njezinu izvedbu, kazao je Ruben Ostlund, redatelj filma ”Trokut tuge”

A nakon ceremonije je dodao:

– Željeli smo napraviti zabavni ”roller coaster” za odrasle. Htjeli smo od odlaska u kino učiniti pravi doživljaj, ali i da imate o čemu razgovarati kad iz njega izađete.

Za ulogu u filmu ”Corsage” – najboljom glumicom proglašena je Vicky Krieps, koja je ceremoniju zbog bolesti pratila od kuće.

– Ovu nagradu posvećujem ženama u cijelom svijetu, koje se trebaju vidjeti i čuti. Svima njima čije duboke rane ne zacjeljuju generacijama. I da se izliječimo svi zajedno – kako bi i muškarci i žene postali zajedništvo, rekla je Krieps.

U 26 kategorija – Hrvatska slavi i u onoj za najbolju montažu – i to za tursko-hrvatsku produkciju filma ”Dani suše” producentice Anite Juka.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?