Džaferovićeva manipulacija: Da je Komšić hrvatski član Predsjedništva BiH ne bi mogao biti preglasan

-Danas se mandat daje preglasavanjem jednog člana Predsjedništva BiH, što je također novo, to se prvi put događa u postdaytonskoj BiH, prvi se puta preglasavanjem imenuje predsjedatelj Vijeća ministara, izjavio je bivši prvi bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Ova Džaferovićeva izjava je duboko manipulativna, netočna i zlonamjerna. Naime, ova situacija s preglasavanjem Željka Komšića samo je još jednom nedvojbeno u praksi potvrdila da on nije hrvatski član Predsjedništva BiH nego drugi bošnjački član što mu omogućuje nakaradan i diskriminirajući Izborni zakon BiH.

Naime, da je Komšić uistinu hrvatski član Predsjedništva BiH on ni u kom slučaju ne bi mogao biti preglasan od bošnjačkog i srpskog kolege u tijelu koje je kolektivni šef države.

Da su srpski i bošnjački članovi Predsjedništva BiH uistinu preglasali hrvatskog člana onda bi se on obratio Klubu hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Ustavne ovlasti Predsjedništva BiH kazuju sljedeće:

-Član Predsjedništva koji se ne slaže s odlukom, može odluku Predsjedništva proglasiti destruktivnom po vitalni interes entiteta za teritoriju s koje je izabran, pod uvjetom da to učini u roku od tri dana po njenom usvajanju. Takva odluka će biti odmah upućena Narodnoj skupštini Republike Srpske, ukoliko je tu izjavu dao član s te teritorije; bošnjačkim izaslanicima u Domu naroda Federacije; ukoliko je tu izjavu dao bošnjački član; ili hrvatskim izaslanicima u istom tijelu, ukoliko je tu izjavu dao hrvatski član. Ukoliko takav proglas bude potvrđen dvotrećinskom većinom glasova u roku od 10 dana po upućivanju, osporavana odluka Predsjedništva neće imati učinka.

Ovaj poučak više nego išta drugo definira poziciju Predsjedništva BiH te nam govori da članovi Predsjedništva nisu ‘iz bilo kakvih redova’ nego da trebaju biti predstavnici naroda.

Notorni Komšić zna da je već četvrti mandat na poziciji člana Predsjedništva BiH zbog grube manipulacije neustavnim izbornim zakonom te da bi bilo kakva inicijativa koju bi on podnio prema Klubu hrvatskog naroda bila ignorirana.

Stoga je potpuno jasno da je Džaferovićeva izjava o preglasavanju prilikom imenovanja mandatara za sastavljanje novog saziva Vijeća ministara, Borjane Krišto, čista i zlonamjerna manipulacija.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?