Radne nedjelje moraju biti plaćene 50% više

Nakon jakog udarca na džepove građana koje je donijela inflacija te zaokruživanje cijena uvođenjem eura – malo dobrih vijesti. Svima onima kojima je ova nedjelja radna bit će i više plaćena. Početkom ove godine na snagu su stupile izmjene Zakona o radu koji definira da radne nedjelje moraju biti plaćene 50% više. No, mnogo je onih koji zagovaraju tezu da je nedjelja prije svega dan za obitelj. Stoga je u saborskoj proceduri novi Zakon o trgovini koji će ograničiti rad nedjeljom. Prema njemu nedjelja bi trebala biti neradna, uz neke iznimke, piše hrt.hr.

– Rad nedjeljom neće više biti plaćen 30% više, nego 50%. Skuplji rad poslodavcima ostavlja na izbor hoće li nedjelja i dalje biti radna ili će radnike plaćati skuplje, javila je Marina Ninković javila je za Dnevnik u podne.

Na ovu temu je razgovarala s ugostiteljima i trgovcima, neki kažu da slobodnu nedjelju nitko ne može platiti. Neki radnici žele da ih se više plati, pa im neće biti problem nedjeljom dolaziti na posao, dok neki kažu da i oni trebaju birati žele li raditi ili ne.

– Druga promjena vezano za rad nedjeljom tiče se Zakona o trgovini koji je još u saborskoj proceduri. Njime bi se išlo u zabranu rada nedjeljom, ali uz brojne iznimke – neće se zatvarati pekare, kiosci, benzinske postaje, tržnice. Promjena bi prije svega trebala zahvatiti trgovce. U trgovačkim centrima je primjerice nedjelja drugi najprometniji i najunosniji dan u tjednu. Nedjelja bi za njih u pravilu, novim Zakonom trebala biti neradna, ali uz neke iznimke moći će izabrati 16 nedjelja u godini u kojima žele raditi, dodala je Ninković.

Evo što kažu građani i trgovci o radu nedjeljom: 

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?