Kuća u dvije države – video

Kuća međimurske obitelji Kunčić kod Štrigove izgrađena je točno na granici sa Slovenijom – pa su stanari čas u jednoj, čas u drugoj državi. I dalje će živjeti u dvije zemlje – no ipak su, poput sumještana, doživjeli pozitivne strane ukidanja dosadašnjeg graničnog režima, piše hrt.hr.

Migrantska kriza, postavljanje žilet-žice, međudržavni sporovi zbog teritorija i na kraju pandemija, proteklih osam godina gornje je Međimurje, uz samu granicu sa Slovenijom, svašta proživjelo. Za obitelj Kunčić najteže je bilo baš tijekom pandemije kada se nakon prelaska granice moralo u dvotjednu izolaciju. Dragutin i Ana Kunčić žive u kući na samoj granici koja razdvaja čak i njihov bračni krevet. 

Iako im je od Nove godine bračni krevet i dalje u dvije države – graničnih barijera nema.

– Sad bude puno lakše, ima tu različitih putova oko nas gdje imamo vinograde i nećemo se pitati možemo li po ovom putu ili ne možemo, kaže Ana Kunčić.

Općina Štrigova i Razkrižje žive od turizma i vinogradarstva. S jedne i druge strane mještani imaju polja, vinograde, ali i drage ljude.

Zbog pravog labirinta lokalnih cesta nerijetko se događalo da turisti slučajno zalutaju iz jedne države u drugu.

– Sve smo činili da zadržimo naše druženje i rodbinske veze koje su sigurno s jedne i druge strane jake ali ta je granica uvijek bila remetilački faktor. Sada toga nema, zadovoljan je Stanislav Rebernik, načelnik Općine Štrigova. 

Turisti slobodno putuju, nema policijskih ophodnji, a i vinograde je lakše obrađivati.

Prije je bilo više administracije, trebali su imati pogranične propusnice, sada je to prošlost. 

I još da se maknu ostaci žilet-žice, ova hrvatsko-slovenska idila bi bila potpuna.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?