Nebo iznad BiH donosi 73 milijuna KM prihoda

Nebo iznad Bosne i Hercegovine vrijedi nešto više od 73 milijuna KM, toliko se naime planira uprihoditi od naknada za korištenje rutnih usluga koje se utvrđuju za svaki pojedinačni let preko bosanskohercegovačkog zračnog prostora, ali i od drugih naknada.

Mediji tako pišu da će Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na jednoj od predstojećih sjednica donijeti odluku o iznosu prihoda po osnovu pružanja usluga u zračnoj plovidbi za 2023. godinu, prema kojoj će BiH dobiti malo više od 73 milijuna KM.

S obzirom na to da Bosna i Hercegovina još nije potpuno preuzela kontrolu nad svojim nebom, Hrvatska kontrola zračne plovidbe dobit će 6,5 milijuna KM, prenose Nezavisne.

Kao i svih prethodnih godina, najviše će prihodovati Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA), i to 70,6 milijuna KM, uključujući i troškove Eurocontrola u iznosu od 3,1 milijun KM, dok će Direkciji za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) pripasti 2,4 milijuna KM.

Ipak, izvor ovih planiranih prihoda u 2023. godini zavisit će od obima ostvarenog prometa u zračnom prostoru Bosne i Hercegovine za 2023. godinu.

“Visina baze troškova za korisnike u Bosni i Hercegovini u 2023. godini utvrđena je u skladu s planiranim obimom aktivnosti i troškovima za realizaciju zadatih aktivnosti. S druge strane, visina prihoda zavisit će od obima prometa koji će u 2023. godini biti ostvaren u zračnom prostoru BiH, što znači da ostvareni prihodi mogu biti manji ili veći od planiranih”, navodi se u Prijedlogu odluke o utvrđivanju planskih iznosa prihoda po osnovu pružanja usluga u zračnoj plovidbi u zračnom prostoru Bosne i Hercegovine za 2023. godinu.

Podsjećanja radi, Bosna i Hercegovina kontrolu nad svojim nebom preuzela je tek 2014. godine i to samo na visinama ispod 10.000 metara, a u prosincu 2019. godine i na visinama iznad 10.000 metara.

Prije 2014. godine, sav novac, oko 50 milijuna KM godišnje, odlazio je kontrolama leta u Srbiji i Hrvatskoj, koje su od 1996. godine kontrolirale nebo Bosne i Hercegovine.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?