Nova federalna vlada (ni)je na vidiku?

Na državnoj razini izgleda kako je oko formiranja vlasti situacija poprilično čista i da bi BiH u skorije vrijeme mogla dobiti novu državnu vladu.

No, kad je riječ o razini Federacije situacija je izrazito komplicirana i teško je predvidjeti hoće li se nakon osam godina formirati nova Vlada, piše RTV HB.

“U Federaciji BiH stranke “Osmorke” imaju veći broj mandata u Zastupničkom domu, a SDA će imati veći broj izaslanika u bošnjačkom klubu u federalnom Domu naroda. A to im daje moć biranja jednog potpredsjednika Federacije. Zbog svega toga nije nemoguća nova intervencija Visokog predstavnika Schmidta”, navodi politolog Martin Mikulić u izjavi za RTV HB.

Novinar i politički analitičar Faruk Kajtaz navodi kako su zbog državne razine narušeni odnosi unutar “Osmorke”, označivši ju kao “kompliciran politički organizam”. A to se sve skupa može odraziti i na federalnu razinu.

Kajtaz je u izjavi za RTV HB dodao kako matematički gledano, SDA i HDZ kao dva od tri pojedinačna pobjednika po broju osvojenih glasova, mogu bez problema formirati vlasti na razini Federacije.Međutim jasno je kako SDA ima snažnu oporbu od stranaka “Osmorke”.

A Mikulić s druge strane navodi kako bi sve stranke da su u poziciji SDA vjerojatno blokirale uspostavu vlasti u Federaciji, ali i kako ta stranka trenutno nema nikakav koalicijski kapacitet.

“Prvi cilj Osmorke je formirati vlast u Federaciji, jer jednom kad se ta Vlada formira, gotovo da nema ni teoretskih izgleda po Ustavu da se ona i raspadne. Stoga, ako se formira takva vlada očekuje nas slična vrsta političkog naguravanja kako što je bilo između SDA i HDZ-a. A tek treba vidjeti hoće li se nastaviti pregovori oko izmjena Izbornog zakona”, navodi Kajtaz.

“Ipak, ako želimo provesti reforme koje od nas traži Europska unija, to sigurno ne može napraviti stranka koja je opterećena aferama i koja je proteklih godina gušila ovu zemlju”, navodi Mikulić.

Mikulić je zaključio kako bi građani vrlo brzo osjetili rezultate nove vlasti i da bi se mnogi razvojni procesi otkočili. A Kajtaz smatra kako aktualna federalna Vlada koja je bila u tehničkom mandatu zbog sukoba HDZ-a i SDA, nije imala tako loše rezultate kako se predstavlja. Ali isto tako navodi da se neki stari problemi ne mogu riješiti bez većeg međunarodnog pritiska.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?