Vrhovni sud osudio Medvedovu izjavu kao “krajnje neprimjerenu”, ministar odgovorio

Vrhovni sud osudio je jučerašnju izjavu ministra hrvatskih branitelja i potpredsjednika Vlade Tome Medveda o odlukama Ustavnog suda Republike Hrvatske. Na priopćenje Vrhovnog suda reagirao je prozvani ministar. Ministrova izjava potpuno je pogrešno protumačena, priopćeno je iz kabineta ministra Medveda, piše hrt.hr.

Naime, Ustavni sud prošlog je mjeseca prihvatio tužbu bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane Ive Lamešića i pravomoćnu presudu Visokog upravnog suda, koji mu je odbio priznati prava i povlastice koje uživaju hrvatski ratni vojni invalidi, pripadnici Oružanih snaga RH, vratio na ponovno odlučivanje.

– Očekujem od Visokog upravnog suda da će, kao što su i do sada preko 100 tih tužbenih zahtjeva odbili, to učiniti i ubuduće, rekao je o tome Medved.

Vrhovni sud o tome se danas oglasio priopćenjem.

– Krajnje je neprimjereno da potpredsjednik Vlade i ministar u Vladi javno iskazuje da očekuje postupanje nekog suda na određeni način, jer takvim iskazom narušava neovisnost sudbene vlasti. Naime, takav iskaz može biti shvaćen kao pritisak na nositelje sudbene vlasti i uputa kako određeni predmet treba riješiti, u skladu s očekivanjima izvršne vlasti, stoji u priopćenju.

Dodaje se da je na taj način povrijeđeno temeljno načelo vladavine prava, dovedeno u pitanje pravo na pravično suđenje, te narušeno povjerenje javnosti u neovisnost sudbene vlasti.

– Plediramo da se pripadnici izvršne vlasti, pogotovo oni najviši, ne očituju o sudskim postupcima koji su u toku, te posebno da ne ističu svoja očekivanja kako će sudovi riješiti te predmete, stoji u priopćenju Vrhovnog suda.

Ministarstvo branitelja: Medvedova izjava pogrešno protumačena

Ministarstvo hrvatskih branitelja u utorak je izvijestilo da je pogrešno protumačena izjava ministra Tome Medveda kojom je komentirao odluku Ustavnog suda u slučaju tužbe bivšeg pripadnika HVO-a.

Medved se u ponedjeljak referirao na napise kako Hrvatskoj opet prijete masovne tužbe pripadnika HVO-a, rekavši da “odluka Ustavnog suda ne znači da će tražitelji ostvariti svoja prava” jer je Ustavni sud tužbeni zahtjev vratio Visokom upravnom sudu.

– Takav iskaz može biti shvaćen kao pritisak na nositelje sudbene vlasti i uputa kako određeni predmet treba riješiti, u skladu s očekivanjima izvršne vlasti’, priopćio je sud.

Reagirajući na priopćenje Vrhovnog suda Medvedovo ministarstvo je istaknulo da je ministrova izjava u potpunosti pogrešno protumačena.

– U dijelu izjave na koji se u svojem priopćenju osvrću, ističemo kako je ministar Medved iskazao očekivanja sukladno dosadašnjoj praksi Visokog upravnog suda, nemajući namjeru utjecati na rad i postupanje suda niti narušavati neovisnost sudbene vlasti, te izražavamo žaljenje što je zbog izrečenoga došlo do pogrešnog tumačenja izjave, priopćilo je Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Knezović: Lamešić će ostvariti svoja prava

Medvedovu izjavu kritizirao je i Lamešićev odvjetnik Mate Knezović. U priopćenju je, među ostalim, rekao da je Lamešić najteži ratni stradalnik te da Medvedu nije važno što je njegov klijent hrvatski branitelj, “što su mu mjerodavna tijela izdala potvrde, rješenja, odlikovanja, priznali prava kao hrvatskom branitelju i hrvatskom ratnom vojnom invalidu iz Domovinskog rata”.

Medveda je optužio da je jučerašnjim istupom Visoki upravni sud uputio kako treba suditi.

– Tvoja očekivanja su svakako utemeljena. Naime, taj sud dosljedno je kršio Ustavom zajamčena prava mog klijenta, što je potvrdio Ustavni sud, a ti pozivaš da se to nastavi, rekao je Knezović u priopćenju, poručujući da će Lamešić ostvariti svoja prava.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?