Stojanović skupio 13 potpisa za kandidaturu za dopredsjednika FBiH

Igor Stojanović (SDP BiH), izaslanik u Srpskom klubu Domu naroda Federalnog parlamenta, dobio je 13 potpisa iz tog kluba za kandidaturu za potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda.

Stojanović je to kazao novinarima u Federalnom parlamentu i dodao da je za 13 potpisa od neophodnih 11 saznao danas.

Prema pisanju sarajevskih medija HDZ se predomislio i javio kako će dati potrebne potpise za Stojanovićevu kandidaturu.

“Ne znam šta je razlog i zbog čega su promijenili odluku. Ono što je za mene bitno je da nije u pitanju 4. izaslanik koji su spominjali SDA i DF. Trinaest potpisa je upućeno ka SIP-u. Oni su se meni javili i rekli su da bi željeli podržati me. Ja čak nisam ni insistirao na potpisima. Što je tome prethodilo, ja ne znam”, rekao je Stojanović.

Naveo je kako mu je značilo da SDP neda 4. izaslanika HDZ-u u zamjenu za njegovu kandidaturu jer znaju što bi bilo, ali da sada predstoji borba za principe SDP i HDZ te će pokušati naći kompromis.

Podsjetimo SDP BiH u srpskom klubu ima 8 izaslanika, Naša stranka jednog, HDZ BiH tri, a SNSD 4.

Ranije je za članove tročlanog rukovodstvo Federacije BiH iz reda Bošnjaka osigurano dovoljno potpisa za kandidata Refika Lendu (13) iz Stranke demokratske akcije, kao i iz hrvatskog kluba za Lidiju Bradaru (22), članicu Hrvatske demokratske zajednice BiH.

Nakon ovjere od strane SIP-a o izboru vodstva Federacije glasovat će Dom naroda i Zastupnički dom. Nakon toga oni između sebe biraju predsjednika i potpredsjednika. Potom predsjednik uz suglasnost dopredsjednika imenuje predsjednika Vlade FBiH.

Očekuje se da će za predsjednicu FBiH biti izabrana Lidija Bradara, a Lendo i Stojanović za dopredsjednike.Stranke Osmorke za premijera F BiH namjeravaju kandidirati lidera SDP BiH Nermina Nikšića. Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je, međutim, kako Lendo neće dati suglasnost za Nikšićevo imenovanje.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?