Reakcije na izjave predsjednika RH Zorana Milanovića

Na izjave predsjednika Republike Zorana Milanovića o aktualnim političkim događajima reagirali su saborska zastupnica albanske manjine Ermina Lekaj Prljaskaj i Zajednica utemeljitelja HDZ-a “Dr. Franjo Tuđman”, piše hrt.hr.

Zajednica utemeljitelja HDZ-a najoštrije osuđuje Milanovićeve izjave

16:29

Zajednica utemeljitelja HDZ-a “Dr. Franjo Tuđman” osudila je istup predsjednika Zorana Milanovića na ispraćaju trećeg hrvatskog kontingenta u Petrinji preispitujući koga predsjednik države predstavlja i zastupa.

Istaknuli su kako su zabrinuti zbog izjava predsjednika Zorana Milanovića koje su, kako su naveli, izvan svakog racionalnog diskursa i iznimno su opasne jer bi nas u budućnosti mogle “duboko obvezivati”.

– To nije samo pitanje Ukrajine. Ukrajina je tek najočitiji primjer njegove neodgovornosti te bijednog i otužnog stanja njegova osiromašenog duha i upitne kvalitete nesuvisla rasuđivanja, stoji u priopćenju.

Zajednica je ocijenila da predsjednik nastoji kidati Europsku uniju, da se izruguje s NATO-om te da ustrajno izvrgava državu ruglu.

Smatra da se HDZ i predsjednik države ne mrze, no da ovakvo ponašanje zahtijeva reakciju.

– Odavno je očito da Milanović želi skratiti rat podilaženjem Rusiji i da priželjkuje komadanje Ukrajine kao zalog europskog primirja.

– Poruke Gabrijele Žalac i Josipe Rimac u kojima se spominje Andrej Plenković tumači u maniri zadnjeg opančara, želi ih kalibrirati ne bi li “nabacio” volej Nikoli Grmoji i svojim drugovima u Saboru, među kojima su i nedorasli Penavini “domovinci” kojima je Milanović odavno jedini svjetionik i vodilja, stoji u priopćenju.

Iz HDZ-a su poručili kako Milanović ne može i neće naći nijedan konvencionalan način da kriminalizira predsjednika Vlade.

Lekaj Prljaskaj: Kosovo se osamostalilo po istom modelu kao i Hrvatska

15:54

Kosovu se ne može osporavati državnost jer se osamostalilo po istom modelu kao i Hrvatska, poručila je saborska zastupnica albanske manjine Ermina Lekaj Prljaskaj, u reakciji na izjavu predsjednika države Zorana Milanovića da je Kosovo oteto Srbiji.

– Republika Kosovo nastala je u procesu disolucije SFRJ, isto kao i Republika Hrvatska, rekla je Lekaj Prljaskaj, naglasivši da po Ustavu SFRJ iz 1974. pokrajina Kosovo nije bila samo dio Srbije “već i konstitutivni element federacije”.

Te ovlasti su Kosovu nasilno oduzete i ukinuta mu je autonomija pod pritiskom Slobodana Miloševića.

– Samovlasno Kosovo bilo je degradirano na upravnu jedinicu u kojoj se provodio policijski režim i masovni progon većinskog albanskog stanovništva, naglasila je zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske manjine.

– Sve to je, zbog opasnosti od predstojeće katastrofe i kršenja odredbi međunarodnog humanitarnog prava dovelo do humanitarne intervencije, koja je u međunarodnim odnosima dobro poznata, i to upravo na prostoru jugoistočne Europe, kazala je Lekaj Prljaskaj, dodavši da bi osporavanje državnosti Kosova bilo isto kao osporavati je modernoj Grčkoj ili Bugarskoj.

– Kao što su Ustav SFRJ iz 1974. godine i ostali pravni akti te demokratsko odlučivanje građana bili pravni i faktični temelji za osamostaljenje Republike Hrvatske, isti model primijenjen je i na slučaj osamostaljenja Republike Kosovo, zaključila je.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je danas da “Krim više nikada neće biti Ukrajina”, aludirajući na to da je međunarodna zajednica već napravila takav presedan s Kosovom.

Milanović je kazao da stoji iza Kosova i da ga podržava, ali i da je ono “oteto”, odnosno “izuzeto iz Srbije” bez njezina odobrenja.

– Srbija nam tada nije bila prijateljska država i baš nas je bilo briga, rekao je.

– Ovo nije dovođenje u pitanje Kosova nego cijelog koncepta u kojem netko misli da ima pravo na sve kad mu to odgovara, a kad to onaj drugi radi, onda je to kriminal, rekao je Milanović.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?