Potkraj 2024. godine uvodi se novi sustav naplate na autocestama

Naplatne kućice na autocestama otići će u povijest. Najranije potkraj 2024. godine uvest će se novi sustav kojim će se naplata obavljati očitavanjem tablica ili ENC uređaja. Modernom naplatom cestarina u povijest će vjerojatno otići i goleme gužve u ljetnim mjesecima, piše hrt.hr.

Projektom vrijednim 70 milijuna eura napokon će se ukinuti čekanje na naplatnim kućicama.

 – Cilj nam je do sezone 2024. implementirati taj novi sustav, beskontaktni sustav naplate, znači ”free flow”, više nema rampi koji bi bio takav da bi ubrzao, povećao bi se unos na autoceste i više ne bi bilo gužvi, izjavio je ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković. 

Naplata putem ENC-a ili očitavanjem registarskih pločica na vozilu bit će moguća za osobna vozila, dok će motociklisti i teretna vozila morati imati ENC uređaj. Stručnjaci ističu da će novi sustav naplate dodatno pridonijeti i sigurnosti na hrvatskim autocestama. 

– Vozačima će biti fenomenalno, pogotovo turistima. Turisti više neće čekati na naplatnim kućicama i oni će odmorniji voziti do svojih destinacija puno sigurnije i brže, kazao je Goran Husinec, sudski vještak za promet. 

Cijena cestarina neće se mijenjati, no vozači će ipak moći uštedjeti. 

 – U konačnici samo to čekanje, samo trošenje goriva na tim naplatama je nešto što stvara dodatne probleme vozačima i dodatne troškove. Znači ovdje će se uštedjeti i vrijeme i gorivo, a cijena usluge će ostati ista kao što je i do sada, rekao je Tomislav Mihotić, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. 

Dovršetak projekta očekuje se tijekom 2024. godine, a uskoro će se raspisati javni natječaj za dobavljača opreme i izvođača radova.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?