“Čim vam netko nudi nešto elektroničkom porukom ili sms-om, ne vjerujte mu”

Opet se šire lažne elektroničke poruke – ovaj put povezane s povratom poreza. Građani se u njima obavještavaju da im je zahtjev za povrat poreza odobren te se od njih traži da dostave podatke sa svojih bankovnih kartica, piše hrt.hr.

Sanja Smiljanić Grubišić za Dnevnik HRT-a je izvijestila kako su sve učestaliji problemi s lažnim domenama i aplikacijama kojima je cilj uzeti novac i osobne podatke građana.

– Policija kaže kako svake godine broj računalnih prijevara raste 10-20 posto, dodala je.

Predrag Pale, s Fakulteta elektrotehnike i računarstva, govori kako su prevaranti uvijek postojali. Kako kaže, oni nas ili plaše nečime ili apeliraju na naše dobročinstvo ili nam nude.

– Čim vam netko nudi nešto elektroničkom porukom ili sms-om, ne vjerujte mu, naglašava.

Dodaje da ako se čini poruka važnom, treba se nazvati banku, prijatelja ili poznanika i pitati je li on doista poslao poruku.

– Postaje organizacija cert.hr. Koja je državna agencija i bavi se tim stvarima. Pošaljite im poruku i pitajte je li to istinito ili nije, naglasio je.

Dodaje kako je važno da su lozinke duže od 14 ili više znakova i da se nikada nikome ne smije dati lozinka niti pin svojih računa.

Napitanje ako se izgugi novac može li se doći do njega, Pale govori kako se može teorijski, ali taj je postupak spor i složen te je bolje spriječiti nego kasnije popravljati.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?