Dodik: U veleposlanstvima BiH trebaju biti zastupljena sva tri naroda; Konaković: Šokiran sam informacijom o jednonacionalnim veleposlanstvima

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se danas u Banjaluci sa ministrom vanjskih poslova u Vijeću ministara Elmedinom Konakovićem.

– Izrazili smo zadovoljstvo što smo formirali Vijeće ministara. Čekaju nas obimni poslovi koji se trebaju završavati na razini BiH. Bit će pitanja koja prave razliku između nas, ali nema potrebe da to potenciramo, jer trebamo biti na liniji da dogovorimo ono što možemo, kazao je Dodik na konferenciji za novinare.

On je, kako prenosi RTRS, naglasio da će se formirati tim pravnika, da u skladu s ovlaštenima i Ustavom, naprave mehanizam da ne dolazi do zastoja iz bilo kojih razloga.

– Želimo afirmirati ustavnu BiH – naveo je Dodik.

Dodik je ponovio da Republika Srpska neće dati suglasnost oko pitanja sankcija Rusiji.

– BiH treba nastaviti funkcionirati kako je Ustav predvidio. To je jedini način da ova zemlja napravi korak ka stabilizaciji. Schmidt se predstavlja kao lažni visoki predstavnik, i to pitanje treba staviti na stol i riješavati. Uloga međunarodna zajednice sada se pokazuje kao destruktivna – kazao je Dodik.

Naglasio je da treba isključiti utjecaj međunarodne zajednice u sudovima, tužiteljstvima i drugim strukturama.

– To treba vratiti u vlasništvo institucija – rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je današnji sastanak dobra praksa.

– Osnovni princip naše suradnje jeste da se redovno konsultiramo o svakom pitanju i pokušamo doći do konsenzusa – rekao je Dodik.

Dodik je rekao je da nije donesena odluka o imenu novog direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Odgovarajući na pitanje novinara da li će to biti Zoran Tegeltija, koji obavlja funkciju ministra financija i trezora u Vijeću ministara, Dodik je rekao da je Tegeltija najstručniji iz te oblasti, ali da tek treba o tome razgovarati s njim.

– Neizravni porezi pripadaju našoj strani i mi ćemo imenovati nekog, za sada nismo donijeli odluku”, rekao je Dodik.

Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković istaknuo da je najvažnija poruka da će često komunicirati s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

– Ima mnogo otvorenih pitanja. Svjesni smo razlika koje postoje među nama, ali možemo funkcionisati. Vratit ćemo političko povjerenje u BiH, uvažavajući Ustav, entitete i sve razine vlasti – naveo je Konaković.

Naveo je da je važna realizacija svih projekata.

U fokusu razgovora dvojice lidera bilo je i pitanje veleposlanika. Dodik je tražio da se vrati praksa da u veleposlanstvima budu zastupljena sva tri konstitutivna naroda, dok je Konaković priznao da se šokirao saznanjem o jednonacionalnim veleposlanstvima.

“Iskustvo koje smo imali u prošlom vremenu da je Ministarstvo vanjskih poslova korišteno za promocijh osobnih, obiteljskih i stranačkih stavova”, naveo je Dodik ocjenjujući da je Konakovoćeva prethodnica Bisera Turković “pravila osobna, obiteljska i stranačka veleposlanstva po svijetu”.

“Vanjski poslovi nisu stranačka, osobna stvar to je pitanje odnosa Bosne i Hercegovine. Želim da koordiniramo te aktivnosti. Nisam znao da su napravljena jedninacionalna veleposlanstva. To mi ni kao čovjeku uhu ne godi”, naglasio je Konaković.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?