Potvrđena kandidatura Igora Stojanovića za dopredsjednika FBiH, odbijena Begićeva, kažnjeni Stanivuković i Duraković

Središnje izborno povjerenstvo BiH na jučerašnjoj sjednici je ovjerilo kandidaturu Igora Stojanovića (SDP) za potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine, a odbila je kandidaturu Zlatana Begića. Također, donijela je odluke o kažnjavanju političkih subjekata.

Konstatirano je da Igor Stojanović kako kandidat iz reda srpskog naroda ispunjava uvjete. SIP je ovu odluku usvojio jednoglasno.

Podsjetimo, Stojanovića je predložilo 13 izaslanika Kluba Srba iz Doma naroda Parlamenta BiH. Prethodno je kandidaturu Lidije Bradare za (do) predsjednicu Federacije BiH podržala 22, od ukupno 23 izaslanika hrvatskog kluba, te Refika Lendu (SDA) 13 izaslanika, 12 iz SDA i jedan iz DF-a kao kandidata bošnjačkog kluba za (do) predsjednika FBiH, podseća Hrvatski Medijski Servis

S druge strane, donesena je odluka da se kandidatura Zlatana Begića odbije jer nije u skladu sa Izbornim zakonom BiH niti Ustavom. Ova točka dnevnog reda izazvala je dužu raspravu. Izglasana je sa četiri glasa za i tri protiv.

Begića je kandidirala grupa izaslanika Doma naroda Parlamenta FBiH iz reda ostalih.

Irena Hadžiabdić je rekla da je iznenađena prijedlogom Službe te da je mišljenja da se prijava mora vratiti.

“Ovom se odlukom postupa preuranjeno i mora se biti oprezan kada je u pitanju uskraćivanje prava na kandidiranje. Jedan od osnovnih principa u Izbornom zakonu BiH da se podaci iz prijave koji sadrže nedostatak ili su nepravilni moraju vratiti na uređenje ili otklanjanje nepravilnosti. Nema izjave kandidata da tu kandidaturu i prihvaća. Iz dokumentacije se ne vidi kako se ovaj kandidat izjašnjava”, kazala je Hadžiabdić, prenosi N1.

Kazne za Durakovića i Stanivukovića

Na današnjoj sjednici donesena je i odluka da je Ćamil Duraković kazni s 3.000 KM jer je, kako je navela Služba, zlorabio prava učešća u biračkim odborima tijekom Općih izbora u BiH 2022. godine. Vanja Prutina Bjelica kazala je kako je ovo minimalna kazna.

Kada je u pitanju prijava protiv Draška Stanivukovića da je prekršio pravilo izborne šutnje, SIP je odlučio da je za ovo kriv i PDP. Stanivuković i PDP su kažnjeni s po 4.000 KM. Odluka je donesena jednoglasno.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?