Mehmedović: U Srbiji i Republici Srpskoj treba formirati zajednicu bošnjačkih općina

“Pozivam na Inicijativu za usklađivanje statusa Bošnjaka u regiji s dostignutim statusom Srba u BiH i na Kosovu. Pozivam na osnivanje bošnjačke zajednice općina u RS-u te u Srbiji, pozivajući se na europske regionalne forme u regionalnoj suradnji lokalnih samouprava. Vrijeme je da se uspostavi ravnoteža”, izjavio je dužnosnik SDA Šemsudin Mehmedović, kako ga citira sarajevski portal Klix.ba.

On vjeruje da bi osnivanje takvih zajednica omogućilo snažniji povratak te da je sada pravi trenutak za pregovore o tome.

“Nacionalno označavanje entiteta RS zahtjeva adekvatan odgovor u uspostavljanju zajednice bošnjačkih općina u RS kako bi se ostvarila nacionalna ravnopravnost i omogućio intenzivniji povratak. Isti taj proces mora biti pokrenut i za Bošnjake u Srbiji. Prava koja imaju Srbi u RS moraju biti dana i Bošnjacima u Srbiji. To je neminovan proces i sada vrlo hitan proces u vrijeme dok se pregovara o modelu zajednice općina za Srbe na sjeveru Kosova”, kazao je Mehmedović.

Ističe kako i Bošnjaci trebaju imati svoj odgovor na povezivanja pitanja Kosova s Republikom Srpskom, koje smo mogli čuti prethodnih dana.

“Mi Bošnjaci ne smijemo stajati po strani u procesu koji se odvija na Kosovu. Čuli smo u Skupštini Srbije Vučića kako govori o povezivanju pitanja RS i Kosova. Zato upravo pokrećem inicijativu kako bi povezalo ta pitanja adekvatnim odgovorom s bošnjačke strane na fonu EU trendova”, zaključio je Mehmedović.

Inače, kosovski premijer Albin Kurti se također u subotu sastao s predstavnicima Bošnjaka iz Srbije s kojima je razgovarao o potrebi osnivanja zajednice bošnjačkih općina na Kosovu, ali i Srbiji.

Također je Usame Zukorlić, lider Stranke pravde i pomirenja i sin Muamera Zukorlića, rekao u srbijanskoj skupštini sinoć da su mu Bošnjaci s Kosova prenijeli da će zahtijevati formiranje njihove zajednice.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?