Popularna pronatalitetna mjera u ŽZH, čak je i komentatori s Klix-a hvale

Obiteljima s petero djece koje žive u Ljubuškom, Grudama, Posušju ili Širokom Brijegu na račun početkom mjeseca „legne“ 1500 maraka, upravo to je rezultat Zakona o zaštiti obitelji s djecom ŽZH iz srpnja 2022. godine.

Iz  Ministarstva financija ŽZH su tako istaknuli kako su samo danas uplatili 824.000 KM novčanih potpora za obitelji s troje i više djece.

Za treće i svako iduće dijete se uplaćuje po 500 KM.

Novac je danas legao na račune 1.411 korisnika i to za 1.648 djece, a ovo je jedinstvena pronatalitetna mjera koja se zasad provodi samo na području Županije Zapadnohercegovačke.

A ova mjera košta, kako je to prilikom obrazlaganja Proračuna za 2023. godinu potvrdio dopredsjednik županijske vlade i ministar financija Toni Kraljević, za ovu stavku se godišnje planira potrošiti čak 10,3 milijuna maraka.

Ipak, da je riječ o popularnoj mjeri pokazuju i komentari s portala Klix.ba, koji  je poznat po negativnim komentarima, a kada se tamo pojavila vijest da Zapadnohercegovačka županija planira isplaćivati po 500 KM za svako treće i iduće dijete, većina komentara je bila pozitivna i hvalila ovu mjeru.

„Konačno neka prava mjera. Natječite se u ovome, tko će veći doplatak imati. Ali velika većina Hercegovine, poglavito Zapadne, je mala Švicarska za sve ostale županije“, glasio je jedan od komentara, a drugi je komentator napisao „u cijeloj FBIH se ovo treba uvesti“, uz dodatak da se rijetko viđaju obitelji sa troje i više djece, a troje djece osigurava pozitivan priraštaj.

„Matematički, da nacija opstane, potrebno je 2.1 djeteta po familiji“, glasio je jedan komentar, a hoće li ova mjera imati utjecaja na prirodni priraštaj u ŽZH pokazati će vrijeme.

Ipak, treba napomenuti kako je nedavno RTV Herceg Bosne izvijestila kako je Županija Zapadnohercegovačka jedina u Federaciji BiH koja je u protekloj godini imala pozitivan prirodni priraštaj, te su navodili kako je prošle godine pozitivno odjeknulo donošenje pronatalitetne mjere o potpori obiteljima s više djece.

S obzirom da ova mjera predviđa da za svako treće i iduće dijete Županija Zapadnohercegovačka izdvaja po 500 konvertibilnih maraka mjesečno do napunjene djetetove sedme godine, to bi značilo da će svaka obitelj s troje djece, dok dijete napuni sedam godina, iz županijskog proračuna dobiti 42.000 maraka, obitelji s četvero djece će dobiti 84.000 KM, a one s pet djece će dobiti čak 126.000 KM.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?