Laporta: Superliga napreduje; Europski navijači: Hodajući leš Superlige

Buduća europska Superliga mogla bi uključivati čak 80 momčadi, rekao je Bernd Reichart, izvršni direktor A22 Sports Managementa, tvrtke koja sponzorira i pomaže u stvaranju otcijepljene nogometne lige, piše hrt.hr.

U priopćenju u kojem se iznose preliminarni rezultati razgovora koje je A22 imao s, kako je rekao, sa 50 europskih klubova i dionika nogometa, tvrtka je rekla da je promjena neophodna.

– Većina njih dijeli procjenu da su sami temelji europskog nogometa ugroženi i da je vrijeme za promjene, poručili su iz A22.

– Povratne informacije sugeriraju europsku nogometnu ligu koja je otvorena, temeljena isključivo na sportskim zaslugama, više divizija sa 60 do 80 klubova i minimalno 14 zajamčenih europskih utakmica po klubu, dodaje se.

– Klubovi koji bi sudjelovali trebali bi ostati u potpunosti predani svojim domaćim ligama, kao što su danas, nastavlja A22.

Projekt Superlige, koji osporavaju UEFA i FIFA, nacionalni savezi, većina klubova i navijači, “napreduje”, smatra i predsjednik Barcelone Joan Laporta, jedan od njezinih branitelja koji na proljeće predviđa povoljnu odluku Europskog suda pravde.

– Superliga napreduje, uvjeravao je Laporta novinare nakon objave iz A22 Sports Managementa.

– Ono što želimo je da dijalog s UEFA-om ne prekine i da se uskladimo s nacionalnim ligama, dodao je Laporta.

Real Madrid, Barcelona i Juventus bili su među 12 klubova koji su u travnju 2021. najavili pokretanje Superlige (ESL).

Međutim, projekt je propao u roku od 48 sati nakon negodovanja navijača, vlada i igrača koji su prisilili Manchester United, Liverpool, Manchester City, Chelsea, Tottenham Hotspur, Arsenal, AC Milan, Inter Milan i Atletico Madrid da se povuku. Tako su ostali samo Real, Barcelona i Juventus.

Predsjednik španjolske La Lige Javier Tebas, žestoki protivnik ESL-a, rekao je da će plan pogodovati samo velikim klubovima.

– Superliga je vuk koji se danas prerušava u baku kako bi pokušao prevariti europski nogomet, ali njegov nos i zubi su jako veliki, napisao je Tebas na Twitteru.

– Četiri divizije u Europi? Naravno prva za njih, kao u reformi 2019. Vlada klubova? Naravno samo velikih, dodao je.

Udruženje europskih profesionalnih liga bilo je jednako kritično, rekavši da ih A22 nije niti konzultirao.

– Lige u potpunosti podržavaju trenutni model europskog klupskog nogometa koji se temelji na otvorenoj piramidalnoj strukturi s napredovanjem i ispadanjem iz osnovne u profesionalnu na domaćoj razini, rekli su.

Udruga europskih klubova (ECA) priopćila je kako je “preoblikovana ideja” A22 već “predložena, raspravljena i sveobuhvatno odbačena od svih dionika 2019. godine”.

Udruga nogometnih navijača (FSA) koja predstavlja navijače u Engleskoj i Walesu i suosnivač je europskog ekvivalentnog navijačkog tijela, rekla je da plan ESL-a nije imao podršku navijača s kontinenta.

– Hodajući leš Superlige se ponovno trza sa samosviješću koja se povezuje sa zombijem, poručio je izvršni direktor FSA Kevin Miles.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?