SKUPŠTINA SRBIJE NIJE PRIHVATILA ZAHTJEV DEMONSTRANATA ZA SMJENU MINISTRA POLICIJE

Link na izvornu vijest

Zahtjev za smjenu Gašića parlamentu je formalno podnio 61 zastupnik proevropske opozicije koja je pozvala na proteste protiv nasilja u javnom prostoru, politici i medijima, potaknute masovnim pucnjavama u beogradskoj osnovnoj školi i dva sela u okolici Beograda, kada je 3. i 4. maja ubijeno 17 učenika i pretežo mladih, a 20 ih je ranjeno, od kojih su dvoje kasnije preminuli u beogradskim bolnicama.

Poslije rasprave o odgovornosti i zahtjevu za smjenu ministra Gašića, započete 15. juna, njegov ostanak na dužnosti danas je podržalo 146 zastupnika vladajuće većine, dok sedmero njih od ukupno 250 nije glasalo.

Ishod današnjeg izjašnjavanja o Gašićevoj objektivnoj odgovornosti za dva masovna ubistva mogao se naslutiti nakon što je ranije, u nekoliko javnih istupa, srbijanski predsjednik i donedavni šef vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić poručio “ne dam Gašića” i time stranački usmjerio opredjeljenje zastupnika vladajuće većine.

Predstavnici stranaka proevropske opozicije, koja je pozvala na proteste “Srbija protiv nasilja”, naglasili su tokom masovnih skupova koji su na ulice u Beogradu i dvadesetak gradova u Srbiji izveli desetine hiljada ljudi, da zahtjevi demonstranataa moraju biti ispunjeni i da oko toga “neće biti pogađanja”.

Demonstranti traže smjenu ministra unutrašnjih poslova i šefa obavještajne agencije BIA, te smjenu vijeća nacionalnog regulatora za elektroničke medije (REM) i vodstva javnog tv-servisa RTS-a.

Na spisku zahtjeva je i gašenje provladinih tabloida koji propagiraju i potiču nasilje, mržnju i nemoral, te oduzimanje nacionalnih frekvencija dvjema televizijama s nacionalnom frekvencijom i ukidanje reality programa u kojima se promovira nasilje.

Za sada nema naznaka što će ili što bi mogao biti odgovor proevropske opozicije i demonstranata na današnju odluku vladajućih da glasovima u parlamentu zaštite ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, prenosi Hina.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?