Brkić: BiH u kontekstu sigurnosne situacije nije tema razgovora na samitu NATO-a

Link na izvornu vijest

BiH u kontekstu sigurnosne situacije nije tema razgovora na dvodnevnom samitu NATO-a koji je počeo u utorak u Vilniusu, izjavio je zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić koji predstavlja BiH na samitu Sjevernoatlantskog saveza.

BiH je pozvana kao zemlja partner na samit NATO-a u Vilniusu, što “predstavlja veliku čast”, piše Fena.

O BiH će se razgovarati kada će ministri vanjskih poslova u okviru Sjevernoatlantskog vijeća razgovarati s partnerima. Kako Brkić dalje navodi, pored BiH u partnerskom statusu su Moldavija i Gruzija.

On je danas već imao bilateralne sastanke s ministrom vanjskih poslova Moldavije, sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Bugarske, te sa posebnim predstavnikom NATO-a za mir i sigurnost.

Najavio je da će tokom večeri biti nekoliko bilateralnih sastanaka s predstavnicima zemalja članica NATO-a, a sve je u cilju potvrđivanja i produbljivanja partnerskog odnosa koji Sjevernoatlantski savez ima sa BiH.

Trebamo da kroz ovu dinamiku odnosa nastavimo našu saradnju, a isto tako da BiH iznese neke svoje prijedloge viđenja veće vidljivosti te saradnje kroz organiziranje eventualno nekih konferencija i posjete Sjevernoatlantskog vijeća BiH do konca ove godine, rekao je Brkić.

Upitan da li se možda razgovaralo ili se planira razgovarati o sigurnosnoj situaciji u BiH, Brkić je rekao da, koliko on zna, na dnevnom redu samita nije sigurnosna situacija u BiH predmetom razmatranja članica NATO-a.

Vidim da su bile neke špekulacije i pozivi iz BiH da se o tome razgovara. Bosna i Hercegovina će razgovarati o partnerskom odnosu sa svim zemljama Sjevernoatlantskog saveza, ali koliko je meni poznato, i u dijelu gdje ja imam pristup, BiH u kontekstu sigurnosne situacije nije tema razgovora na samitu NATO-a, zaključio je Brkić.

(www.jabuka.tv)

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?