BDP po žitelju u BiH 6781 euro, Srbiji oko 8000, Hrvatskoj više od 17.000

Link na izvornu vijest

S primanjima u BiH često se jedva spaja kraj s krajem, a osobito u vremenima inflacijskog pritiska i rasta cijena hrane na koju, inače, ide i većina bh. plaće – sažet je to opis ekonomskog standarda velikoga broja žitelja BiH, a koji je potkrijepljen i konkretnim brojevima po kojima smo, nažalost, na europskom začelju, piše Večernji list BiH.

Preliminarni podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju kako je BDP po stanovniku u BiH u prošloj godini iznosio 13.263 marke ili 6781 euro, iako je to značajan rast u odnosu na godinu prije, kada je BDP iznosio 11.337 maraka ili 5796 eura. Slaba je to utjeha brojnim žiteljima zemlje zbog sveopće inflacije koja “jede” novac, odnosno obara mu vrijednost u tolikoj mjeri da je istim iznosom danas nemoguće kupiti brojne proizvode, osobito one prehrambene. Oni su u brojnim slučajevima poskupjeli gotovo dvostruko.

Usporedba i standard

Bruto domaći proizvod (BDP) u Bosni i Hercegovini za 2022. godinu nominalno je iznosio 45,50 milijuna maraka i u odnosu na 2021. godinu nominalno je veći za 16,2 posto, dok je realni rast iznosio 4,1 posto. Kada se ovi podaci usporede sa zemljama okružja, a osobito onima koje su punopravne članice Europske unije, vide se, zapravo, razmjeri rascjepa u pogledu ekonomskog, a onda i životnog standarda.

Naime, podaci Hrvatske narodne banke pokazuju kako je u 2022. u Republici Hrvatskoj BDP iznosio 67,3 milijuna eura, a po stanovniku 17.486 eura. Godinu prije BDP je iznosio 58,2 milijuna eura, a po stanovniku 15.006 eura. Ekonomska situacija u BiH i životni standard također dolaze do izražaja kada se brojevi usporede s prosjecima koji vladaju u Europskoj uniji odnosno eurozoni. Prosjek Europske unije tako je u 2022. godini bio oko 28.840, a eurozoni 31.650.

Kada je riječ o Sloveniji, tamo je BDP u 2022. godini po glavi stanovnika iznosio 22.450 eura, dok je u Italiji bio nešto viši, odnosno 27.860 eura. U Srbiji podaci za 2021. godinu pokazuju kako je bruto domaći proizvod po glavi stanovnika iznosio 7803 eura.

U Crnoj Gori u 2021. BDP po glavi stanovnika bio je nešto veći – 8002 eura. Tematiku godišnje zarade svakako valja promatrati i u svjetlu njezine potrošnje za različite namjene. Drugim riječima, žitelji BiH prisiljeni su veći dio svojih mjesečnih, a samim time i godišnjih primanja trošiti na hranu, dok u Europskoj uniji to nije slučaj. Prosjeci Europske unije takvi su da žitelji većeg broja zemalja nemaju mnogo problema kada trebaju odvojiti dio svojih sredstava za nabavu hrane, a razlog je usklađenost primanja s cijenama, posljedica čega je podatak da žitelji Unije u prosjeku mnogo manje sredstava troše na prehranu.

U prosjeku kućanstvo EU-a troši oko 14,3% sredstava na hranu i bezalkoholna pića, dok u BiH taj postotak u ukupnoj potrošačkoj košarici prelazi 40 posto, što dovoljno govori o neusklađenosti visine plaća i visine cijena osnovnih prehrambenih proizvoda. Ovaj postotak iz Europske unije ipak treba uzeti s određenom dozom rezerve jer je riječ o podacima prije inflacije, no isto tako, treba naglasiti i kako je u EU došlo do rasta plaća, tako da se ne očekuje da je udio prehrane u ukupnoj mjesečnoj potrošnji značajnije rastao.

Pitanje inflacije
Sve navedeno jasno govori o tome kako su inflacijski udari na kućne proračune žitelja BiH neusporedivo jači u odnosu na europske susjede, a što onda govori o potrebi snažnih ekonomskih reformi kojima će se podignuti standard, dok se istodobno trebaju provoditi procesi kojima će se poboljšati ukupna poslovna klima.Istodobno, u ovoj se godini, a poglavito u idućoj, očekuje postupno usporavanje inflacije.Rezultati ankete Centralne banke BiH provedene u lipnju 2023. godine upućuju na stabilizaciju kratkoročnih inflacijskih očekivanja za tekuću godinu. Očekivana agregirana inflacija za tekuću, 2023. godinu iznosi 8,3%, a što je u skladu s očekivanjima iskazanim u ožujku 2023. godine, što govori da se očekivanja nisu bitno mijenjala u protekla tri mjeseca i da se na tržištima ne primjećuju čimbenici koji bi ubrzali inflaciju u drugoj polovini godine.Istodobno, inflacijska očekivanja za 2024. godinu u ovom krugu anketiranja iznose 5,5%, a sve navedeno upućuje na zaključak kako se očekuje postupno smirivanje inflacijskih pritisaka tijekom 2023. i 2024. godine, ali da je inflacija još uvijek na mnogo višoj razini od višegodišnjeg prosjeka.

Post BDP po žitelju u BiH 6781 euro, Srbiji oko 8000, Hrvatskoj više od 17.000 je prvi puta viđen na Grude Online.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?