NAJLEPŠI I NAJJEDNOSTAVNIJI: STARINSKI ROLAT SA DŽEMOM PO RECEPTU NAŠIH NANA

Link na izvornu vijest

Ova poslastica koju je lako napraviti bila je čest izbor domaćica u prošlom vijeku, a danas je gotovo zaboravljena, iako je veoma ukusna i svi je vole.

Recept za pripremu rolata sa džemom toliko je jednostavan da će uspjeti čak i onima koji nisu vični u pravljenju kolača.

Sastojci:

  • 5 jaja
  • 5 kašika šećera
  • 5 kašika brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • Pola tegle domaćeg džema po izboru
  • 100g šećera u prahu za posipanje

Priprema:

Odvojite žumanca od bjelanaca, pa belanca umutite mikserom. Kad počnu da se odvajaju od ivica posude, dodajte im pet kašika kristal-šećera i nastavite da mutite dok se ne pretvore u čvrst snijeg.

Zatim im dodajte žumanca, brašno i prašak za pecivo, pa sve lagano sjedinite pomoću špatule.

Pravougaonu tepsiju premažite mašću, pospite brašnom i lagano sipajte smjesu za rolat. Pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni petnaestak minuta, odnosno dok se kolač ne odvoji od ivica pleha.

Vruć patišpanj izvadite iz tepsije i uvijte ga u mokru pamučnu krpu, pa ostavite da se ohladi. Potom sklonite krpu, premažite rolat džemom, pa ga ponovo urolajte, po želji pospite šećerom u prahu i ostavite da odstoji barem dva sata prije nego što ćete ga seći na šnite i služiti.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?