U BiH se sve više koristi amfetamin: Lako dostupan i jeftiniji od ostalih droga

Link na izvornu vijest

Gotovo svaka policijska akcija zapljene psihoaktivnih supstancija na području Bosne i Hercegovine završava pronalaskom amfetamina speed (psihostimulans iz skupine amfetamina).

Pokazuju to i službeni podaci Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) koja je u prošloj godini zaplijenila 31 kilogram amfetamina, dok je u istom razdoblju zaplijenjeno “samo” 18 kg marihuane, što predstavlja neku vrstu presedana u svijetu jer je kanabis tradicionalno najčešće zaplijenjena droga. Slijede je kokain i heroin, ali kod nas je situacija nešto drugačija.

Amfetamin je sve lakše naći na tržištu, a broj ovisnika o toj aktivnoj sintetičkoj psihoaktivnoj supstanciji raste. Nabavna cijena kilogram speeda je od 2500 do 3000 eura.

Evidentan je porast prisutnosti sintetičke psihoaktivne supstancije amfetamin, što pokazuju i statistički podaci o količini oduzetog amfetamina kroz proaktivan rad policije na terenu. Kao mogući razlog za porast količine navedene opojne droge na području Tuzlanske županije može se navesti relativno povoljnija cijena u odnosu na druge psihoaktivne supstancije i u odnosu na zemlje regije, kao i porast trenda individualne proizvodnje amfetamina u tzv. improviziranim prostorijama. U njima se prerađuje amfetaminska baza, što u konačnici znači i veću količinu amfetamina različite kvalitete, što dalje utječe na njegovu dostupnost i cijenu, kazali su za Oslobođenje iz TŽ-a.

Prema podacima Centra za prevenciju i izvanbolničko liječenje Mostar, na ovim prostorima broj ovisnika o heroinu se smanjio, ali se povećao broj korisnika drugih droga, sintetičkih, koje su više dostupne, raširenije su, ali se i teže liječi ta vrsta ovisnosti.

Rasema Okić, specijalistica neuropsihijatrica i subspecijalistica za bolesti ovisnosti Zavoda za bolesti ovisnosti SŽ-a, za N1 kaže kako je jako teško voditi statistiku o ovisnicima i korisnicima amfetamina jer oni u evidenciju ubacuju samo one korisnike koji se jave ustanovi.

Ima tu i onih koji imaju tek prvo iskustvo, koji eksperimentiraju, koji su već ovisnici, koji se hospitaliziraju. Dolaze i maloljetnici od 15, 16 godina. Nisu to samo mladi adolescenti koji tek eksperimentiraju već i kod starijih dolazi do učestale upotrebe amfetamina, kaže.

Dodaje kako na jednoj strani imamo masovnu ponudu na tržištu, tablete, kristaliće, i vrlo je lako do njih doći te su jeftiniji od kokaina.

Imaju dosta sličnosti, ali je amfetamin mnogo jeftiniji. Lakše ga je proizvesti i transportirati jer se tvornički pravi. Korisnici imaju različite reakcije – od skromnih do dramatičnih slika. Mladi speed i bobe zaliju alkoholom i može doći di ozbiljnih problema. Postoje psihološki trenuci da se to radi samo vikendom ili sami eksperimentiraju, i to je vanjski čimbenik, ali što je s organizmom? Amfetamin u molekuli ima sličnosti s dopaminom i svi žele imati porast dopamina (hormon sreće), osjećaj zadovoljstva, sreće, kaže.

Ističe kako postoji realna opasnost da oni koje konzumiraju amfetamin počnu upotrebljavati heroin. Postoji opasnost da toliko podignu korisnika da on onda traži nešto da ga spusti i posegne za heroinom. Ta preplavljenost euforijom i halucinacijama je neugodna te stvara strah i onda povuku crtu heroina da im ograniči agresivni nalet, kaže.

O ekspanziji korištenja amfetamina bivši inspektor Odjela za borbu protiv narkomanije MUP-a SŽ-a Džemal Murga za Oslobođenje je kazao kako ga koriste oni koji nemaju novca.

Ovi koji imaju novca koriste kokain, tko nema, koristi amfetamine, a više je onih koji nemaju novca. Prije su dominirali marihuana, hašiš i heroin, ali su sada vremena drugačija. Amfetamin se pravi u kućnoj radinosti, rade ga u lavorima, a kako bi povećali količinu, dodaju svašta, od paste za zube do pudera, samo kako bi povećali masu. Čak se i ne osuši, a oni ga prodaju, onako gnjecavog. Zbog toga je jeftin i široko dostupan, istaknuo je Murga.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?