Petorica turskih vojnika ubijena u sjevernom Iraku u sukobu s Kurdima

Link na izvornu vijest

Sukob se desio u regiji Zap, gdje Turska provodi prekograničnu operaciju.

Ankara tvrdi da je ofenziva mjera kojom se sprječava da PKK koristi Irak kao bazu za izvođenje napada u Turskoj.

Zvaničnik turskog ministarstva obrane rekao je da je svih pet vojnika ubijeno u prvom krugu vatre militanata PKK dok su vršili aktivnosti pretraživanja i skeniranja na terenu.

PKK ima velika utvrđenja širom regije, gdje je “teren veoma težak”, ali će region biti “očišćen od terorista” usprkos napadima, dodao je zvaničnik.

PKK, koja ima baze oko sjevernog Iraka, ocijenjena je od Turske, Sjedinjenih Država i Europske unije kao  teroristička grupa. Ta grupa je pokrenula pobunu na jugoistoku Turske 1984. godine u kojoj je ubijeno više od 40.000 ljudi.

U sklopu operacije “Orlova kandža”, koja je pokrenuta u aprilu 2022., do danas je “neutralizirano” 586 militanata, također je saopćilo tursko ministarstvo obrane.

“Neutraliziran” je termin koji turska vojska obično koristi za ubojstvo neprijatelja, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?