Posušje: Predstavljena knjiga Povijest kontrarevolucije – Hrvatska konzervativna misao od 1789. do 1989.

Posušje: Predstavljena knjiga Povijest kontrarevolucije – Hrvatska konzervativna misao od 1789. do 1989.

Link na izvornu vijest

Večeras je u kinodvorani u Posušju predstavljena knjiga Povijest kontrarevolucije – Hrvatska konzervativna misao od 1789. do 1989. autora Stipe Kljaića. O njoj su, uz autora govorili dr.sc. fra Mario Knezović i dr. sc. Mario Jareb s Hrvatskog instituta za povijest.

Posušje: Predstavljena knjiga Povijest kontrarevolucije – Hrvatska konzervativna misao od 1789. do 1989.

Riječ je o djelu koja obuhvaća konzervativne misli dvanaest važnih hrvatskih mislioca u razdoblju od dva stoljeća, odnosno razdoblje između dviju revolucija, davne Francuske revolucije i Baršunaste revolucije naših dana. Važan je doprinos suvremenoj hrvatskoj historiografiji i ona je svojevrstan doprinos razumijevanju i proučavanju hrvatske konzervativne misli.

Knjiga je također kvalitetan skup biografija obrađenih autora, koji se dobrim dijelom mogu vezati uz Katoličku Crkvu te stoga može poslužiti čitateljima i za bolje upoznavanje njihovih života i djelovanja. Riječ je o Andriji Dorotiću, Mihovilu Pavlinoviću, Kosti Vojnoviću, Josipu Juraju Strossmayeru, Đuri Arnoldu, Stjepanu Zimmermannu, Dominiku Baraču, Milivoju Magdiću, Hijacintu Boškoviću, Bonifaciju Peroviću, Bogdanu Radici i Franji Tuđmanu.

Knjiga posjeduje i trajnu aktualnost, jer sažima najvažnije poglede konzervativne misli prema temeljnim pitanjima ljudske egzistencije, poput odnosa prema naciji, vjeri, obitelji, odgoju i društvu te je štivo koje treba imati u vlastitoj kućnoj knjižnici.

O autoru:

Dr. sc. Stipe Kljaić rođen je 17. prosinca 1982. u Šibeniku. Po završetku osnovne i srednje škole upisuje studij jednopredmetne povijesti na Filozofskom fakultetu na sveučilištu u Zagrebu, kojeg je završio u akademskoj godini 2006/07. Dobitnik je fakultetske nagrade “Franjo Marković” Filozofskoga fakulteta 2007. za multidisciplinirana istraživanja povijesti Ravnih Kotara. Od 2008. polaznik je poslijediplomskog studija “Moderne i suvremene hrvatske povijesti u europskom i svjetskom kontekstu” na istom fakultetu. Od ožujka 2010. radi kao znanstveni novak na Hrvatskom institut za povijest, a 2015. doktorirao je na temi “Intelektualci i hrvatski nacionalizam” kod mentora prof. Ive Banca. Istraživački interes mu je hrvatska politička i intelektualna povijest 20. stoljeća. Autor je i bestselera Nikada više Jugoslavija.

Objava Posušje: Predstavljena knjiga Povijest kontrarevolucije – Hrvatska konzervativna misao od 1789. do 1989. pojavila se prvi puta na Posušje net.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?