Hodočasnici iz Poljske prevalili 1500 kilometara pješke do Međugorja

Hodočasnici iz Poljske prevalili 1500 kilometara pješke do Međugorja

Link na izvornu vijest

U Međugorje je ovih dana stigla jedna posebna i nesvakidašnja skupina hodočasnika iz Poljske. Naime, oni su nakon 48 dana pješačenja i nakon prijeđenih više od 1500 kilometara stigli u Međugorje kako bi se Gospi zahvalili i kako bi molili za mir u svijetu, u srcima, u obiteljima i za posvećenje Rusije i Ukrajine Bezgrešnom Srcu Marijinu. U Međugorje su pošli 24. lipnja, na uočnicu Gospinih ukazanja u Međugorju, iz Niepokalanówa, Grada Bezgrešne kojega je osnovao sveti Maksimilijan Marija Kolbe, čiji spomendan Crkva slavi upravo danas, 14. kolovoza. U Međugorje su stigli prije nekoliko dana, točnije 11. kolovoza, a u današnjem susretu s njima ispred župne crkve sv. Jakova u Međugorju saznali smo još nekoliko zanimljivih detalja o ovom nesvakidašnjem hodočašću. Tijekom hodočašća nosili su i veliki križ, te zastavu s Gospinim likom i porukom „Molite, molite, molite”. U Međugorje je stiglo osmero hodočasnika, a susreli smo njih šestero, dok ih se dvoje nalazilo na nekima od brojnih molitvenih mjesta u Međugorju.

„Hodočašće iz Poljske smo započeli 24. lipnja, na svetkovinu sv. Ivana Krstitelja, a u Međugorje smo stigli 11. kolovoza, dakle nakon 48 dana putovanja. Ukupno smo prešli više od 1500 kilometara, znači svakodnevno smo prelazili između 30 i 35 kilometara. Ovo mi je prvi put da hodočastim u Međugorje na ovako veliku udaljenost, a neki od nas su i prije ovoga hodočastili, također pješice, u Rim kada je bila kanonizacija sv. Ivana Pavla II. 2014. godine. Razlozi, odnosno nakane, zbog kojih smo se odlučili na ovakvo jedno hodočašće su brojne, a neke od njih su za posvećenje Rusije i Ukrajine Bezgrešnom Srcu Marijinu od strane pape Franje, za obraćenje i mir u našim srcima, u našim obiteljima i u svijetu, te za osobne nakane”, kazali su hodočasnici, dodavši da je većini od njih ovo prvi put da su u Međugorju, dok je dio njih bio ovdje i prije.

Hodočasnici iz Poljske prevalili 1500 kilometara pješke do Međugorja

„U Međugorju se osjećamo prekrasno, ovo je prekrasno mjesto, za nas je ovo jedno nevjerojatno mjesto. Za Međugorje sam osobno saznao prije puno godina i došao sam ovdje jer je tu Marija i jer se ovo sve događa upravo sada. Ono što bi posebno naglasili u Međugorju je onaj trenutak u 18:40 sati kada se čuju tiha zvona i kada sve zastane jer je u tome trenutku Gospino ukazanje i uvijek u to vrijeme ja osobno imam suze u očima. Bili smo također i na Brdu ukazanja i na Križevcu, prvoga dana smo bili na Podbrdu, a drugoga dana smo bili također i na Križevcu. U Međugorju ćemo biti još nekoliko dana, neki od nas odlaze 16. kolovoza, a neki 17. kolovoza, netko će ići u Poljsku s autobusom, a netko s automobilom, no sigurno nećemo pješke, to nam nije moguće”, kazali su nam uz veliki smiješak na licima. Za kraj su nam kazali kako pozivaju sve vjernike iz Poljske da dođu u Međugorje, te da svi mi moramo povjerovati Bogu i Mariji, dodavši da su na ovom hodočašću uvelike osjetili i Božju providnost preko gostoljubivosti vjernika, posebice dok su hodočastili kroz Hrvatsku.

„Međugorje i Poljska su jako povezani, jučer je bila i sveta misa za mons. Hosera, a tijekom hodočašćenja kroz Hrvatsku ljudi su prema nama bili veoma gostoljubivi, davali su nam hranu i sve ostalo što nam je bilo potrebno. I mogu reći da su Hrvati slični Poljacima, volimo ove ljude. Kada smo krenuli prema Međugorju prolazili smo kroz Češku, Slovačku, Mađarsku, zatim kroz Hrvatsku, a tijekom hodočašćenja kroz Hrvatsku išli smo kroz gotovo cijelu zemlju, preko Zagreba i Imotskoga, pa smo kroz Imotski došli ovdje u Bosnu i Hercegovinu. Za nas je jako važno da smo došli ovdje i da slušamo Mariju. Kao što smo rekli, ovdje smo došli moliti za mir, za obraćenja srca, a naravno svatko od nas je u svome srcu ponio i svoje osobne nakane. Također, ako nam se ukaže prilika da nekada u budućnosti opet ponovimo ovo hodočašće, rado ćemo se odazvati”, kazali su nam hodočasnici iz Poljske koji će u Međugorju ostati još nekoliko dana, te svakodnevno sudjelovati na večernjem molitvenom programu na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova u Međugorju.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

The post Hodočasnici iz Poljske prevalili 1500 kilometara pješke do Međugorja first appeared on ABCportal.info.

Objava Hodočasnici iz Poljske prevalili 1500 kilometara pješke do Međugorja pojavila se prvi puta na ABCportal.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?