DRUŠTVENE MREŽE ‘GORE’ NAKON SKANDALA NA SFF-U! ČETNICI LIKUJU: NEBESKI NAROD JE NEZAUSTAVLJIV…

DRUŠTVENE MREŽE ‘GORE’ NAKON SKANDALA NA SFF-U! ČETNICI LIKUJU: NEBESKI NAROD JE NEZAUSTAVLJIV…

Link na izvornu vijest

DRUŠTVENE MREŽE ‘GORE’ NAKON SKANDALA NA SFF-U! ČETNICI LIKUJU: NEBESKI NAROD JE NEZAUSTAVLJIV…

I dok gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić poziva nadležne na odgovornost, na društvenim mrežama ljubitelji fašističkog četničkog pokreta iz Bosne i Hercegovine i regiona se naslađuju.

“Sarajevski festival mogu da otvore Bono i Kristijan Amanpur ali Telekom je upravo prezentirao Heroje Halijarda usred Sarajeva. Znači, nebeski narod je nezaustavljiv”, “Konačno i prava strana istorije u Rajvosa”, “Bono, možete ti i baka polako kući”, “SARTR u Banja Luci, Halijard u Sarajevu. Mali koraci za BiH, veliki za čovječanstvo” su samo neki od uznemirujućih komentara.

Podsjetimo, na Sarajevo Film Festivalu jučer je promoviran film “Heroji Halijarda” režisera Radoša Bajića, koji govori o “herojskoj” ulozi četnika u Drugom svjetskom ratu.

Screenshot

O filmu je govorio producent Nedeljko Bajić, a sve je upriličeno pod pokroviteljstvom Telecoma Srbije.

Film “Heroji Halijarda” ratna je drama, a govori o tri brata Jovića i njihovoj porodici, razapetoj između suprotstavljenih ideologija. Dok se Mirko bori u odredima Jugoslovenske vojske u otadžbini, Sreten se pridružio partizanima, a najmlađi brat Ilija rastrzan je između dvije strane.

Reditelj i scenarista filma Radoš Bajić ističe da je želio da snimi “Heroje Halijarda” zato što je “zadivljen i inspirisan ovim veličanstvenim istorijskim događajem”.

Bajić je inače i scenarista i režiser serije “Ravna gora” koja veliča lik i djelog četničkog vođe zločinca Draže Mihailovića.

Nakon što je na Sarajevo Film Festivalu promoviran film “Heroji Halijarda” režisera Radoša Bajića, koji govori o “herojskoj” ulozi četnika u Drugom svjetskom ratu, a što je izazvalo brojne negativne reakcije u javnosti, oglasili su se iz organizacije Sarajevo Film Festivala.

  • Bilo kakav komentar je suvišan, i mi smo zatečeni. Taj programski slot je bio predviđen za predstavljanje budućih filmova i serija ove kompanije. Sve dalje u vezi ovog slučaja ćemo rješavati s ovom kompanijom, jer je prikazan sadržaj koji nije bio dogovoren – rekla je Andrijana Copf, PR Sarajevo Film Festivala.

Na društvenim mrežama oglasila se i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

  • Draža Mihailović je presuđeni ratni zločinac u II svjetskom ratu 1941-1945. Kao i Ratko Mladić i Radovan Karadžić tokom agresije 1992-1995. – objavila je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, osvrčući se na skandal na Sarajevo Film Festivalu i promoviranje filma u kojem se četnici prikazuju u pozitivnom kontekstu.

“Pokušaji rehabilitacije Draže Mihajlovića i četničkog pokreta u Sarajevu su nedopustivi!

Očito da danas, dok je revizionizam u punom zamahu u i oko naše zemlje, pokleknu mu čak i mnogi među nama. Ispred Grada Sarajeva tražim konkretnu odgovornost, ukoliko žele nastavak saradnje sa ovom gradskom administracijom.

Konkretna odgovornost podrazumijeva ostavku osobe zadužene za ovaj dio programa i selekciju filmova u ovom programu. Grad podržava festival kao veliku kulturnu manifestaciju, ali ovakvi udari nanose nemjerljivu štetu festivalu i Gradu Sarajevu. Zato je važno da organizatori festivala preuzmu odgovornost za ovakve pokušaje revizionizma i narušavanja dostojanstva Grada koji jeste uvijek bio otvoren za druge, ali dobronamjerne, i naći ćemo načina da se suprotstavimo nedobronamjernima – poručila je Karić, prenosi SB.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?