Blagoslov spomen obilježja u Bosanskom Grahovu za sve ubijene župljane i poginule branitelje

Blagoslov spomen obilježja u Bosanskom Grahovu za sve ubijene župljane i poginule branitelje

Link na izvornu vijest

U župi sv. Ilije proroka u Bos. Grahovu obilježen je 13. kolovoza 2023. Dan sjećanja na poginule branitelje kojim se od 1996. komemorira smrt 22 hrvatskih branitelja poginulih u bitci kod Grahova, nakon operacije Oluja od 13. do 15. kolovoza 1995. Širi povod molitvenom okupljanju svake godine toga dana u Grahovu je komemoracija za sve hrvatske branitelje (njih 98) koji su dali svoje živote 1994. i 1995. na području Livanjskog polja i Dinare, od operacije Zima 94 do Oluje i Maestrala.

Ovogodišnji Dan sjećanja u Grahovu imao je dodatni motiv okupljanja. Naime, toga dana je u dvorištvu župne crkve upriličen blagoslov novog spomen-obilježja (kenotafa) na kojem je – s jedne strane –  ispisano 229 imena Hrvata katolika župljana Bos. Grahova ubijenih u 2. svjetskom ratu i poraću, te Domovinskom ratu, na čelu sa župnikom mučenikom don Jurjem Gospodnetićem, a s druge strane su dvije spomen-ploče na kojima su ispisana imena 98 hrvatskih branitelja iz svih postrojba, poginulih u Domovinskom ratu na području općine Bos. Grahovo.

Na komemoraciji je bilo nazočno oko 300 ljudi, na čelu s rodbinom poginulih branitelja (najviše iz Kaštela i Splita), te preživjelim braniteljima, suborcima poginulih. Ispred vlasti nazočili su župan Splitsko-dalmatinski Blaženko Boban s izaslanstvom, ministar branitelja Županije zapadnohercegovačke i predsjednik odbora za branitelje u HNS BIH Mladen Begić, izaslanik potpredsjdnika Vlade RH i ministra branitelja u Vladi RH Ivan Vukić, gradonačelnik Livna Darko Čondrić, dogradonačelnica Kaštela Jadranka Bosančić i drugi. Nazčan je bio i Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskoig centra Domovinskog rata, konzul savjetnik iz Konzulata RH u Livnu Božo Vodopija, kao i predstavnici Ministarstva obrane i oružanih snaga BiH.

Prvi dio obreda bio je ispred spomen-obilježja gdje je sve nazočne pozdravio domaći drvarsko-grahovski župnik don Davor Klečina. Potom su ispred domaće grahovske Udruge za očuvanje kulturne i povijesne baštine „Don Juraj Gospodnetić“, koja je bila nositelj izgradnje spomen-obilježja, obratili njezin predsjednik Slavko Galiot, a potom i dopredsjednik Krešimir Sarić, koji je govorio o tehničkim obilježjima kenotafa i zahvalio brojnim dobročiniteljima koji su financijski pomogli njegovu izgradnju, među kojima treba istaknuti Splitsko-dalmatinsku županiju, Ministarstvo hrvatskih branitelja, Udruga veterana 141. brigade HV Split-Kaštela te Federalno ministarstvo kulture. Nazočnima su se obratili i župan Boban te ministar Begić.

Obred blagoslova kenotafa predvodio je banjolučki biskup mons. Franjo Komarica koji je potom u župnoj crkvi slavio i sv. misu za sve poginule branitelje. U svojoj propovijedi biskup je naglasio kako su članovi putujuće Crkve, koja na zemlji vojuje protiv zloduha, molitveno povezani „i s onim članovima Crkve koji su za zemlje, iz vremena, prešli u vječnost, ali još nisu došli u Nebo, nego su u ‘predvorju’ Neba, odn. kako to Crkva naučava, u čistilištu“, a sve ih povezuje vjera u Uskrsnuće na vječni život u Nebu.

Potom se biskup prisjetio teških ratnih dana i naglasio da rat nitko nije želio, i da je svima bio nametnut, posebno onima koji su žrtvovali svoje živote za slobodu kućnog praga i domovine, ali i tolikim nebrojenim civilima, žrtvama ratnih strahota. Izrazio je duboku zahvalnost i poštovanje svima koji su dali živote za mir i slobodu, ali i preživjelim braniteljima. Zahvalio je i svima koji su su sudjelovali u podizanju spomen-obilježja na kojem su zajedno memorirani, zabilježeni u trajno sjećanje, članovi iz redova trpećih i mučenih župljana,  kao i oni iz vojnih, borbenih redova.

„Iako su naizvan, to bile dvije različite grupe ljudi koje su se kretale različitim životnim putovima, one su bile međusobno vrlo slične, i u svojim pravcima su se spajale u jedan zajednički vapaj, zajednički krik duše hrvatskog naroda, krik za slobodom, za pravom na vlastitu domovinu, pravom na očevinu i djedovinu“, naglasio je biskup, te dodao da je taj krik bio u duhu evanđelja, u skladu s onim što je Božja namisao i Božje pravo, jer „prema Božjem planu svaki čovjek, svaki narod i na zemlji treba imati svoju domovinu i u njoj treba moći živjeti u miru.“

Na kraju je biskup potaknuo sve nazočne da nikad ne zaborave niti pocjenjuju veličinu prošlosti ispisane na kenotafu, jer veličina te prošlosti leži u veličini trpljenja i stradanja svih onih čija su imena ispisana na pločama.

Nakon svete mise izaslanstva su, kao i svih dosadašnjih godina,  uz počasni vod hrvatske komponente Oružanih snaga BiH, položila vijence i svijeće ispred spomen-križa poginulih branitelja u središtu grada, a župnik Klečina je izmolio zajedničko opijelo.

(TABB)

 

Objava Blagoslov spomen obilježja u Bosanskom Grahovu za sve ubijene župljane i poginule branitelje pojavila se prvi puta na Tomislav City.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?