Na Kupresu započeo seminar folklora Hrvata u BiH

Link na izvornu vijest

Lokacija održavanja ovogodišnjeg seminara je Kupres – Ski Kraljica, mjesto koje osim izvanrednih uvjeta za edukaciju i učenje nudi i odličan ambijent za odmor, druženje i zabavu.

Najavljeno je da će kao i prethodnih godina, polaznici uz ples moći odabrati i druge radionice učenja tradicijskih pjesama i tradicijskih glazbala, a prvenstveno od vokalnih oblika ističu učenje gange.

Osim toga, polaznicima će biti ponuđene radionice: tambura i tradicijska glazbala (diple, lijerica, dvojnice, gusle, šargija, gajde, dude, samica, dangubica i drugo).

Plesna predavanja seminara odvijat će se pod vodstvom istraživača i prezentatora s terena, a ostale oblike teoretskih i praktičnih predavanja vode ugledni profesori, etnomuzikolozi, etnokoreolozi, etnolozi koji svoja znanja i vještine vezane za tradicijsku materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu na poseban način prenose polaznicima seminara.

U nedjelju će biti održana priredba kao završni dio ovog seminara gdje će se moći pogledati što su sve kulturno- umjetnička društva, odnosno polaznici ovog seminara naučili.

“Mi smo udruga koja okuplja 31 amatersko društva u BiH i kao takvi bavimo se očuvanjem naše nematerijalne kulturne baštine kroz različite aktivnosti, a jedna od tih aktivnosti je i organizirani seminar folklora Hrvata u Bosni i Hercegovini. Udruga smo koja je izravno akreditirana sa UNESCO-om na zaštiti nasih nematerijalnih dobara i kao takvi smo udruga koja štiti našu tradiciju i elemente nematerijalnih dobara. Seminar je podijeljen na četiri zone tako da se čitava Bosna i Hercegovina kroz četiri godine i četverodnevne seminare obradi plesno, vokalno i narodne nošnje”, kazao je u izjavi za medije Vedran Vidović, predsjednik Udruge hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava u BiH.

Dnevnik.ba

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?