Gastronomske tajne bh kuhinje – ukusi koji čuvaju tradiciju

Gastronomske tajne bh kuhinje – ukusi koji čuvaju tradiciju

Link na izvornu vijest

Bosanska kuhinja je čarobna mješavina ukusa, mirisa i tradicije – koja oduševljava sva čula. Pored bogate istorije i kulture Bosne i Hercegovine, kuhinja je odraz duše ove zemlje i njenih ljudi. Prožeta je raznim uticajima, kako civilizacijskih tako i kulturoloških, koje su obitavale na ovim prostorima, a možemo reći i da je ta raznolikost nešto što je čini još posebnijom.

Bosanci vjeruju u snagu prirode i zemlje koja im daje sve što je potrebno, zato od namirnica koriste samo svježe i kvalitetne. Potrebno je istaći da u tradicionalnoj bosanskoj kuhinji brojne namirnice imaju organsko porijeklo jer su decenijama uzgajane na ovom plodnom tlu, bez hemikalija i pesticida.

Jedna od najpoznatijih bosanskih poslastica je baklava. Ova poslastica bogata orasima i aromatičnim sirupom učiniće da se osjećate kao da ste na nebu. Taj aromatični sirup u BiH, među stanovnicima poznatiji je kao agda i ona je jedna od najvažnijih elemenata ove tradicionalne poslastice.

Još jedan dragulj u srcu bosanske kuhinje su ćevapi. Ovi mekani mirisni mesni valjci, tradicionalno se služe s lukom i somunom. Njihov neodoljiv ukus i tradicija, privlače i turiste širom svijeta, zato su im ćevapi neizbježan delikates koji krasi Bosnu i Hercegovinu.

Neizostavno jelo bosanskohercegovačke kuhinje je sarma. Taj neraskidivi dio trpeze u BiH pruža jedinstveni ukus i dojam topline domaće kuhinje. Ona se često poslužuje u posebnim prilikama i slavljima. Mnogi državljani BiH kažu da je tajna savršene sarme u ljubavi i pažnji koja se ulaže u njenu pripremu.

Gastronomske tajne bh kuhinje ne čuva se samo u receptima, već i u ljubavi prema tradiciji i prenošenju ovih vrijednih znanja s koljena na koljeno. Kroz pripremu i uživanje u ovim jelima, možemo zaključiti da nije u pitanju samo hrana, nego je svako jelo priča koja povezuje ljude.

The post Gastronomske tajne bh kuhinje – ukusi koji čuvaju tradiciju first appeared on Novine.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?