Zaharova žestoko upozorila: Evropska unija je spremna da žrtvuje sigurnost Zapadnog Balkana

Zaharova žestoko upozorila: Evropska unija je spremna da žrtvuje sigurnost Zapadnog Balkana

Link na izvornu vijest

Bruxelles je spreman da žrtvuje sigurnost Zapadnog Balkana zarad konfrontacije sa Moskvom, Evropska unija ne vodi računa o stvarnim problemima zemalja regiona, izjavila je zvanična predstavnica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

“Evropska unija ne uzima u obzir stvarne probleme i želje Zapadnog Balkana. U cilju daljeg suprotstavljanja našoj zemlji, članice EU spremne su da žrtvuju stvarne interese razvoja i sigurnosti zemalja Zapadnog Balkana, kršeći jedan od osnovnih principa Povelje Ujedinjenih naroda u pogledu poštovanja suvereniteta i prava na samostalan razvoj”, rekla je ona u odgovoru na pitanje časopisa Međunarodni život.

Poslije sastanka lidera država Zapadnog Balkana, Ukrajine i Moldavije, koji je održan dan ranije, Zaharova je napomenula da je ukrajinska tema vještački stavljena na vrh događaja.

“Političkim i ekonomskim pritiskom i ucjenama, članice EU pokušavaju da privuku zemlje Zapadnog Balkana na njihovu agresivnu liniju protiv Rusije.

Da se natjeraju da se aktivno uključe u pružanje pomoći neonacističkom režimu u Kijevu, da podrže njegove ultimativne i apsolutno neodržive zahtjeve iz potpuno apsurdne ‘formule mira’ ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Zato je ukrajinska tema vještački stavljena ‘u prvi plan’ na samitu u Atini”, rekla je ona, prenosi RTRS.

Zaharova je rekla da su obećanja zemljama regiona o “svijetloj budućnosti”, koja EU daje u zamjenu za podršku antiruskom kursu, manifestacija “ideologizovanog, blokovskog mišljenja” koje ne doprinosi povratku mira i sigurnosti na evropskom kontinentu.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?