Misija OSCE-a u BiH pokreće sveobuhvatni dijalog u cilju borbe protiv rodno-zasnovanog nasilja

Misija OSCE-a u BiH pokreće sveobuhvatni dijalog u cilju borbe protiv rodno-zasnovanog nasilja

Link na izvornu vijest

Misija OSCE-a u BiH pokreće sveobuhvatni dijalog u cilju borbe protiv rodno-zasnovanog nasilja

Duboko suosjećajući s obiteljima žrtava nedavnih tragičnih događaja u Gradačcu, Živinicama i Bijeljini, Misija OSCE-a u BiH održala je sastanak u Sarajevu s predsjedavajućim Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, ministrima i predstavnicima državnih, entitetskih, Brčko distrikta BiH i županijskih vlasti, predsjednikom Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine, ministarstvima pravde i unutarnjih poslova, kao i predstavnicima institucija za rodnu ravnopravnost, u cilju žurnog rješavanja problema rodno-zasnovanog nasilja.

Navedenom sastanku nazočili su i predstavnici izvršne vlasti Županije Zapadnohercegovačke Vjekoslav Lasić, ministar pravosuđa i uprave te Mladen Bebek, ministar unutarnjih poslova.

„Kada se dogode tragedije poput onih kojima smo svjedočili u Gradačcu, Živinicama i Bijeljini, svi smo užasnuti i suosjećamo sa žrtvama i njihovim obiteljima. Takva reakcija je primjerena, riječ je o sasvim normalnoj ljudskoj reakciji, ali na žalost, reakcija nije dovoljna“, izjavio je ambasador Aggeler, šef Misije OSCE-a u BiH. Nadalje, kazao je da: „Mora doći do poduzimanja koraka koji će spriječiti slične događaje u budućnosti. Poduzimanje takvih koraka je moguće. Nasilje u obitelji je pošast koja pogađa svaku nacionalnu, vjersku ili jezičku skupinu širom ove zemlje. To je zajednički izazov koji zahtijeva zajedničko djelovanje.“

Susret više od 30 visokih predstavnika i predstavnica vlasti, agencija za provođenje zakona i stručnjaka i stručnjakinja iz oblasti rodne ravnopravnosti, poslužio je kao važna platforma za analizu manjkavosti sustava, razumijevanje razloga iz kojih žrtve često ne traže pomoć i rješavanje alarmantnog problema nedovoljnog prijavljivanja djela ove vrste, kako prenosi Misija OSCE-a u BiH u svom službenom priopćenju.

Sudionici sastanka suglasni su sa zaključkom da borba protiv nasilja u obitelji zahtijeva jednako složen odgovor, koji će biti pažljivo odmjeren, multidisciplinaran i istrajan, odgovor koji će uvažiti rodne specifičnosti, u središte pažnje staviti žrtvu i njene potrebe, te uvažavati prirodu traumatskog iskustva.

U skladu s time, dogovoren je niz zajedničkih obveza u cilju poduzimanja žurnih, strateških i sustavnih institucionalnih koraka, kako slijedi:
• Misija OSCE-a u BiH (Misija) odaje priznanje nadležnim tijelima na spremnosti da poduzmu sve potrebne mjere u cilju borbe protiv rodno-zasnovanog nasilja i nasilja u obitelji, uključujući tu i mjere jačanja relevantnog zakonskog okvira. U tom smislu, Misija želi istaknuti koliko je važno da Parlament Federacije BiH unaprijedi odgovarajuće političke i institucionalne odgovore u cilju borbe protiv nasilja u obitelji/rodno-zasnovanog nasilja, a naročito da donese izmjene i dopune Kaznenog zakona u cilju pune primjene Istambulske konvencije, te donese Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji. Misija je u potpunosti spremna na pružanje pomoći nadležnim institucijama Federacije BiH u tim aktivnostima.

• Prepoznajući već poduzete aktivnosti, Misija odaje priznanje entitetskim ministarstvima unutarnjih poslova na njihovoj spremnosti na realizaciju edukativnih obuka na policijskim akademijama koje djeluju u njihovom sastavu, uključujući tu i izvođenje edukativnih aktivnosti kroz uvođenje novih predmeta u program obuke, koji će buduće pripadnike policije osposobiti za brzo i efikasno postupanje u predmetima nasilja u obitelji i rodno-zasnovanog nasilja. Posebno želimo pohvaliti posljednje relevantne inicijative ministra unutarnjih poslova F BiH poduzete u ovom smislu. Misija će nastaviti pružati pomoć entitetskim ministarstvima u ovom procesu.

• Nadležna entitetska i županijska ministarstva unutarnjih poslova prihvaćaju obvezu da nastave planiranje i realizaciju obveznih aktivnosti specijalističke obuke za ovlaštene službene osobe u sastavu policije, što uključuje i suradnju s nadležnim ministarstvima pravde u cilju sudjelovanja tužitelja u aktivnostima obuke u okolnostima kada je to potrebno. Nadležna entitetska i županijska ministarstva unutarnjih poslova taj proces trebala bi okončati do kraja studenog 2023. godine. Misija OSCE-a u BiH se obvezuje na partnerstvo s nadležnim institucijama u cilju ispunjenja ove obveze.

• Županijska ministarstva unutarnjih poslova sa županijskim ravnateljima uprave policije prihvaćaju obvezu sudjelovati na sastancima nadležnih aktera koje će organizirati Misija i Ministarstvo unutarnjih poslova F BiH, u cilju izrade smjernica za postupanje policijskih službenika u predmetima nasilja u obitelji. Ove smjernice treba uskladiti s Pravilnikom F BiH o načinu provođenja zaštitnih mjera za počinitelje nasilja u obitelji koje su u nadležnosti policije, te dodatno prilagoditi specifičnostima policijskih struktura svake županije. Ovu aktivnost treba pokrenuti do sredine studenog i okončati do kraja 2023. godine.

• U bliskoj koordinaciji s Ministarstvom unutarnjih poslova F BiH, županijska ministarstva unutarnjih poslova obavezuju se na usklađivanje i pooštravanje važećih županijskih zakona i propisa o izdavanju dozvola, posjedovanju i kontroli vatrenog oružja, te uvođenje odredbi kojima će biti regulirano obvezno privremeno oduzimanje vatrenog oružja od počinitelja/iz domaćinstva po prijavi nasilja u obitelji. Postupak donošenja ovih izmjena propisa treba pokrenuti do kraja listopada 2023. godine. Tamo gdje su takve odredbe već na snazi, nadležna tijela obvezuju se da će osigurati efikasniju i usklađeniju primjenu ovih postupaka/instrukcija.

• Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH (VSTV BiH) prihvaća obvezu osigurati efikasnu obuku u cilju unapređenja odgovora sektora pravosuđa na nasilje u obitelji, uključujući tu i obuku na temu adekvatne primjene važećih zakonskih odredbi. Misija se obvezuje pružiti podršku VSTV-u BiH u tom procesu.

Misija OSCE-a u BiH će organizirati pregledni sastanak do kraja studenog 2023. godine u cilju analize ostvarenog napretka u realizaciji prihvaćenih obveza, koje imaju za cilj prevenciju slučajeva rodno-zasnovanog nasilja i pružanje adekvatne podrške žrtvama.

Objava Misija OSCE-a u BiH pokreće sveobuhvatni dijalog u cilju borbe protiv rodno-zasnovanog nasilja pojavila se prvi puta na Ljubuški na dlanu.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?