Ključno naoružanje: SAD si postavljaju pitanja o podršci Kijevu

Ključno naoružanje: SAD si postavljaju pitanja o podršci Kijevu

Link na izvornu vijest

Andrii Pilshchykov, ratnog imena “Juice”, neće ugledati F-16 ukrašene ukrajinskim bojama. Taj pilot lovačkog aviona MIG-29 poginuo je 24. avgusta u sudaru u zraku. Njegovo izbacivo sjedište je ispravno funkcioniralo, ali nije preživio ozljede. Vitke siluete, četvrtastog lica, savršeni anglofon, Juice je imao odlučujuću ulogu u zaokretu Washingtona u korist isporuke lovca-bombardera napadnutoj Ukrajini.

Juna 2022. je, skupa sa vojnim povjesničarom Adamom Makosom, otputovao u američki glavni grad predstaviti uvjerljiv pledoaje skupštini demokratskih i republikanskih senatora i podstaći Bidenovu administraciju da nadjača strahove od takvog kvalitativnog skoka, ocijenjenog previše ofenzivnim spram ruskog agresora.

Ključno naoružanje

Nakon toga je senator Dan Sullivan (republikanac iz Aljaske) kontaktirao skoro svaki dan državnog tajnika za obranu, Lloyda Austina, šefa stožera Marka Milleya, predsjednika Bidena, u vezi sa F-16, otkriva Adam Makos. I znate šta? Joe Biden je promijenio mišljenje.

”Juicea više nema, ali Ukrajina će 2024. dobiti svoje F-16. Prekasno da garantira superiornost u zraku, tako potrebnu kopnenim trupama u ofanzivi u toku. Tim više što im nedostaju neki tipovi ključnog naoružanja”, dodaje Wall Street Journalu Philip Breedlove, penzionisani general US Air Force, bivši zapovjednik NATO-a od 2013. do 2016: “Kad se Amerika bori kombiniranim naoružanjem, u zraku nadmoćna, pobjeđuje na bojnom polju. Ukrajina nema tu superiornost. Nismo im dali ni precizno topništvo dugog dometa (ATACMC, balističke rakete). Dakle, prije nego se kaže da gube sa kombiniranim naoružanjem, treba se pogledati u ogledalo”.

Ti nedostaci ni u čemu ne umanjuju konstantni dotok vojne pomoći iz Amerike, znak obnovljene podrške administracije Biden, koja nastoji deblokirati dodatnih 40 milijardi dolara u korist režima Volodymyra Zelenskog.

Ipak, američko javno mnijenje se koleba. Anketa, koju su naručili CNN i SSRS, objavljena 4. avgusta, izazvala je komešanja među elitama: prvi put se 55% upitanih (i 72% republikanaca) pokazalo protiv novog paketa finansijske pomoći Ukrajini.

Cifra tim više značajna što je u februaru ove godine Pew Research Center identificirao samo 40% neprijateljski raspoloženih republikanaca. U okviru GOP (Grand Old Party, konzervativci) ne odobravaju svi izabrani predstavnici aktivizam njihovog kolege Dana Sullivana.

Ukrajinci “ne pobjeđuju, mi smo u vojnoj slijepoj ulici”, 15. avgusta je izjavio za Politico Andy Harris, republikanski senator Marylanda.

”Oni koji se brinu nisu tako izolirani”, dodaje anonimna osoba zaposlena kao parlamentarna pomoćnica, koju je ispitao Axios. Mnogi izabrani sada otvoreno kažu: Učinili smo što smo mogli, treba se sada skoncentrisati na naše unutarnje probleme.

Među izrazito izolacionistički raspoloženim kandidatima za republikanske predizbore, Donald Trump, guverner Floride Ron DeSantis i iznenađujući autsajder Vibek Ramaswamy, šalju jednaku poruku svojoj publici.

Izrazito konzervativna Heritage Foundation nespretno je intervenirala otkrivajući da je investicija za rat, procijenjena na 113 milijardi dolara, koštala prosječno 900 dolara svako američko domaćinstvo.

Na adresu svojih 675.000 sljedbenika na X-u, bivšem Twitteru, Fondacija je 22. avgusta komentirala: “Joe Biden je obećao 700 dolara izbjeglicama iz Mauija, Hawai, ali im je uzeo 900 dolara i dao ih Ukrajini.. I sada Kongres planira dati dodatne milijarde Kijevu”.

Istog dana je savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan izjavio da je administracija Biden uvjerila Ukrajinu i europske prijestolnice o odlučnoj dvostranačkoj podršci za nastavak vojne pomoći, uprkos “disonantnim glasovima” u okviru GOP-a. Što potvrđuje i republikanac Don Bacon iz Nebraske, prema kojem je 70% konzervativaca iz Zastupničkog doma (od ukupno 438) apsolutno podržalo kijevsku stvar, uprkos pritisku najradikalnijih, kao što su Matt Gaetz Marjorie Taylor-Greene, na speakera Kevina McKarthyja, da se smanji bilateralna pomoć.

A Bacon bi, naprotiv, želio da administracija Biden konačno isporuči ATACMS.

Andrew D’Anieri, zamjenik ravnatelja Centra Euroasia u okviru Instituta Atlantic Council, poziva na relativiziranje ljetnjih anketa.

Druga istraživanja javnog mnijenja su u suprotnosti sa onim što kaže CNN. Osobito ona Reagan Centra, koja je u maju drugačije formulirala upit. Pitajući da li je “važno da SAD pomognu Ukrajini da pobijedi u ratu”, i dobila 75% pozitivnih odgovora (71% republikanci, 86% demokrate). A što se tiče doslovno vojne pomoći, nju je odobrilo 59% upitanih (50% republikanci i 75% demokrati)”.

Zdravo za gotovo

”Ispitivanja sugeriraju da Amerikanci i dalje izrazito podržavaju američku pomoć Ukrajini”, komentira D’Anieri, za kojeg se taj entuzijazam ne može uzeti zdravo za gotovo. Da bi se sačuvao, američki čelnici i kandidati u kampanji moraju dorasti prilici finansijski pomažući Ukrajini i jasno objasniti zašto pobjeda Ukrajine služi interesima SAD-a.

Američki glasači žele da Ukrajina pobijedi. Vrijeme je da se njihovi izabrani predstavnici usklade s njima. Amerika sa svojim kontradiktornim strujama još nije napustila Ukrajinu, daleko od toga. Nastajuća predsjednička kampanja će do jeseni 2024. ustanoviti da li ovo pitanje može kompromitovati ponovni izbor Joea Bidena u Bijelu Kuću.

Dossier koji obećava biti još trnovitiji, ako ukrajinska vojska bude zapela na poljima ruskih mina na južnom frontu, napadnuta drugim strašnim neprijateljem: zimom.

(Sa francuskog prevela Nada Zdravič)

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?