Novi promatrački let iznad Bosne i Hercegovine

Novi promatrački let iznad Bosne i Hercegovine

Link na izvornu vijest

Avion Saveznog ministarstva obrane Savezne Republike Njemačke, koji će u sklopu Ugovora ‘Otvoreno nebo’ obaviti planirani promatrački let nad Bosnom i Hercegovinom, trebao bi danas stići na Međunarodni aerodrom Sarajevo (MAS).  

Radi se o avionu Airbus A-319, koji je opremljen kamerama i prilagođen za letove otvorenog neba, potvrđeno je Feni u Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine.

Kako je ovo ministarstvo ranije obavijestilo javnost, planirani posmatrački let nad Bosnom i Hercegovinom trebao bi biti obavljen od 4. do 8. rujna.

Naime, Ministarstvo obrane i Oružane snage BiH će, u suradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova BiH, Ministarstvom komunikacija i prometa BiH i Međunarodnim aerodromom Sarajevo, iznad teritorija BiH, realizirati promatrački let sa pripadnicima oružanih snaga – Ujedinjenog Kralјevstva, Kanade, Češke i Švedske, u skladu sa odredbama međunarodnog ugovora ‘Otvoreno nebo’.

U sklopu najavlјenih aktivnosti, posadi spomenutog aviona i međunarodnim inspektorima pridružit će se i tim Oružanih snaga BiH (OSBiH) i Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Točno vrijeme realizacije i putanja promatračkog leta bit će usuglašeni tijekom zajedničke pripreme, nakon dolaska izaslanstva na Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Snimanje teritorija se obavlja senzorima certificiranim u skladu sa odredbama Ugovora, a nakon pregleda od pripadnika OSBiH.

Ugovor ‘Otvoreno nebo’ predstavlјa jedan od sigurnosnih aranžmana, koji zemlјama-članicama omogućava snimanje teritorija zemlje iznad koje se obavlјa promatrački let, u cilјu pribavlјanja podataka o vojnim snagama i njihovim aktivnostima.

Svrha Ugovora je izgradnja i razvijanje povjerenja među članicama. Bosna i Hercegovina je pristupila ovom ugovoru 2003. godine. Od tada, u suradnji sa ostalim članicama, aktivno sudjeluje u realizaciji posmatračkih letova, kako iznad teritorija BiH, tako i iznad teritorija ostalih zemalјa-članica.

Objava Novi promatrački let iznad Bosne i Hercegovine pojavila se prvi puta na Posušje.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?