Bajden se ponovno propisno osramotio: Najgore od svega je da će najvišu cijenu platiti Evropa!

Bajden se ponovno propisno osramotio: Najgore od svega je da će najvišu cijenu platiti Evropa!

Link na izvornu vijest

Najnovija bruka Bijele kuće krenula je od pretpostavke da Sjedinjene Države i dalje mogu demonstrirati svoju tehnološku superiornost.

Već postaje pomalo neprijatno gledati u kojoj meri se administracija Džoa Bajdena sramoti na međunarodnoj sceni nametanjem ograničenja međunarodne trgovine industrijskim supersilama poput Kine. Postalo je potpuno jasno da Bela kuća pod Džoom Bajdenom insistira na potpuno drugačijoj ideološkoj platformi od one koju je postavio Donald Tramp, ali je zato, u smislu zabrana i kažnjavanja uvoznih carina, veoma dosledan sledbenik iste doktrine. nametanja trgovinskog rata sa razornim posledicama po američku, pa i globalnu ekonomiju.

Najnoviji skandal u Beloj kući je nedavno nametanje zabrane isporuke naprednih mikročipova Kini, koje je počelo pod pretpostavkom da Sjedinjene Države još uvek mogu da pokažu svoju tehnološku superiornost. U vrlo kratkom vremenskom periodu, SAD se dogodilo da je Kina pokrenula proizvodnju precizno naprednih čipova i time vrlo jasno tehnološki, ekonomski i prvenstveno politički pokazala da je ‘težak udarac’ Bajdenove administracije nešto poput manjeg izazova. , koji je sa šokom i nevericom kuća Belih rešila za nekoliko meseci. Američki izvoznici naprednog čipsa će tako izgubiti profit jer je Džo Bajden pokazivao političku snagu iza njihovih leđa. Ono što je posebno neprijatno za obaveštajnu zajednicu Sjedinjenih Država je činjenica da je američka politička elita bila obaveštena o sposobnosti Kine da proizvodi superčipove nakon što je Huavej predstavio novi pametni telefon Mate 60 Pro, koji uključuje nove napredne čipove Made In China. Nejasno je zašto Bela kuća nije poslušala stručnjake iz domaćih kompanija u poslovima sa superčipovima koji su im poručili da urade najbolje što mogu – neće ništa.

Dok je ministarka trgovine Gina Raimondo bila u poseti Kini ranije ove nedelje, kineski pametni telefon zelene boje mora je tiho predstavljen na mreži. To nije bio običan uređaj. Njegovo lansiranje izazvalo je prigušenu zabrinutost u Vašingtonu da američke sankcije nisu sprečile Kinu da napravi ključni tehnološki napredak. Čini se da je razvoj ispunio upozorenja američkih proizvođača čipova da sankcije neće zaustaviti Kinu, već će je navesti da udvostruči svoje napore u izgradnji alternativa američkoj tehnologiji. Novi pametni telefon kompanije Huavei Technologies Co, Mate 60 Pro, predstavlja novi vrhunac u kineskim tehnološkim mogućnostima, sa naprednim čipom dizajniranim i proizvedenim u Kini uprkos oštrim kontrolama izvoza u SAD koje imaju za cilj da spreče Kinu da napravi ovaj tehnički skok. Ove sankcije je prva uvela Trampova administracija i nastavljene pod predsednikom Bajdenom – satirično, ali ipak pristojno opisuje kolaps pokušaja Bajdenove administracije da demonstrira tehnološku nadmoć u Vašington postu. S obzirom na to da je potpuno jasno kako Huavei sada organizuje proizvodnju 5G čipova, VP spekuliše (na osnovu dobro obaveštenih informacija) da će se debata o pooštravanju i produbljivanju ograničenja intenzivirati u Vašingtonu. Do nove blamaže i još veće antiglobalističke štete?

Trgovinski rat se, bez sumnje, pokazao neuspešnim. Dok je tehnološki rat u toku i SAD održavaju prednost u visokotehnološkom sektoru, zamah odlučnosti kineskog naroda da sustigne uprkos pritiscima i snažnom osećanju moralnog uverenja je nešto čemu SAD ne mogu da pariraju – piše Global Times. , najvažnije kineske novine na kineskom jeziku.

Što je još gore, vrlo je verovatno da će inicijative Sjedinjenih Država da uvedu tehnološke zabrane Kini imati suprotan efekat ne samo na Amerikance, već i na Evropljane. Od 1. avgusta, očigledno izazvana nizom američkih poteza, Kina je uvela ograničenja na izvoz germanijuma i galijuma, retkih minerala koji se koriste u proizvodnji poluprovodnika.

Problem je fino opisao The Hill: „Kina je svetski lider u ukupnoj proizvodnji oba metala. Zemlja proizvodi oko 650.000 kilograma galijuma godišnje, oko 94 odsto svetske proizvodnje. Zemlja je dramatično povećala proizvodnju od 2019. godine, kada su mere zaštite životne sredine ograničile upotrebu sličnih metala. Nasuprot tome, SAD nemaju trenutno domaće izvore metala, prema Geološkom zavodu SAD. Kina je takođe bila najveći proizvođač germanijuma od 2021. godine, proizvodeći oko 95 metričkih tona… Predsednik Bajden je obećao da će podstaći prelazak Amerike na obnovljivu energiju, ali SAD nemaju domaće izvore za mnoge minerale potrebne za tranziciju. Peking je u maju zabranio korišćenje proizvoda američkog proizvođača čipova Micron Technologi u ključnim infrastrukturnim projektima, tvrdeći da proizvodi američke kompanije predstavljaju rizik za sajber bezbednost.’

Drugim rečima, Evropljani su kolateralne žrtve neuspešnog trgovinskog obračuna između Amerikanaca i Kineza zbog deficita prirodnih resursa i nedovoljnih proizvodnih kapaciteta. Da li se ispostavlja da se Bajdenova administracija indirektno bavi Evropom? Teško da se pre može reći da su evropski interesi kolateralna žrtva pogrešnih procena.

Kada je Tramp pokrenuo trgovinski rat carinama 2018. godine, prevario je američku naciju da će naplatom tih carina vratiti naduvene američke dugove. Međutim, tokom njegovog mandata, kao i Bajdenovog, američki javni dug je eksplodirao, kao i trgovinski deficit. Najveći antipodvig trgovinskih obračuna Trampa i Bajdena je zaustavljanje procesa globalizacije, od kojih je čovečanstvo u poslednjih 70 godina kontinuirano imalo koristi kada je u pitanju povećanje opšteg životnog standarda malim ili velikim koracima, kako i gde .

Tramp je u američkoj izbornoj trci za Belu kuću 2024. otišao korak dalje i gostujući na Foks njuzu najavio da će automatski uvesti porez od 10 odsto na sve strane kompanije koje izvoze svoje proizvode u SAD, a taj novac koristiće se za plaćanje američkih dugova. S obzirom na to da empirizam poslednjih pet godina pokazuje da se zbog uvođenja carina dogodilo upravo suprotno, sve je više hladnih glava koji upozoravaju da će Amerikanci, ako Tramp pobedi na izborima, zapravo jednostavno dobiti novih 10 odsto poreza na platiti državi, ali to neće rešiti nijedan problem. Pogledajte snimak intervjua sa Donaldom Trampom na Foks njuzu u kojem najavljuje novi porez od 10 odsto za američki narod kao formulu spasa. „Nusproizvod“ novog poreza ili produbljivanja trgovinskog rata biće, naravno, inflacija. S obzirom na način na koji funkcioniše Bajdenova administracija, moguće je da će on voditi sličnu spoljnotrgovinsku politiku kao Tramp.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?