Kupljena prva digitalna svinja na platformi GoAgro

Kupljena prva digitalna svinja na platformi GoAgro

Link na izvornu vijest

ZAGREB – Platforma GoAgro je prodajom prve digitalne svine počela da radi i sada svako može da “uzgaja” svoje svinje, a da za to ne mora da zasuče rukave na farmi.

Kupljena prva digitalna svinja na platformi GoAgro

FOTO: Agencije

Inovativnu digitalnu platformu predstavili su direktor farme svinja Agroporc Krešimir Kuterovac i Kristijan Glibo, direktor IT kompanije Beyondi, koja je s kompanijom Blok Be povezala poljoprivredu s NFT-om. Nadaju se da će pomoću nje uspeti da povežu poljoprivrednike, kojima su potrebne investicije, s kupcima koji su u potrazi za kvalitetnom hranom.

Kupovina digitalnih svinja je trenutno moguća pomoću kriptovaluta, a za desetak dana biće dostupne opcije plaćanje platnim nalogom i karticama.

Onima koji odluče da ulože u digitalnu svinju stalno će biti dostupne informacije o njenom razvoju, a pomoću kamera moći će da nadgledaju kako se farmeri brinu o njihovoj “stvarnoj” svinji. A brinuće se, kaže Kuterovac, jako dobro.

“Ovo će biti moderne farme koje će svojim dizajnom sprečiti širenje bolesti koje su uobičajene među svinjama, a u neadekvatnim uslovima stvaraju velike probleme. U prehrani svinja se neće koristiti GMO komponente”, istakao je u svojoj prezentaciji. Dodao je kako će nove farme biti održive, organizovane po principu nultog otpada (zero-waste) i s 90 posto manjim karbonskim otiskom od onog koji je uobičajen za svinjarske farme.

Prva faza do kraja godine

U planu je da se u pet faza izda ukupno 240.000 pig NFT-a koji se pretvaraju u stvarnu svinju nakon 900 dana. Prva faza traje do kraja godine, a investicije koje se do tada prikupe iskoristiće za pokretanje proizvodnje na farmama firme Agroporc, konkretno na farmi Stanci Petrinja, dok se kasnije investicije ulažu u razvoj farmi Breštanovci u opštini Crnac.

Direktor IT firme Beyondi Kristijan Glibo pojasnio je da će u prva dva mjeseca u projekat biti uključeni početni poljoprivrednici i investitori, a za sljedeća dva najavljene su pripreme za integraciju opcije Marketplace.

Reč je o svojevrsnoj berzi na kojoj će investitori moći da trguju svojim NFT-om, ali tome prethodi saradnja s regulatorima koji su i dalje dosta neupućeni u područje NFT-a i blokčejn tehnologije.

Osim toga, GoAgro omogućuje kupcu da zna put hrane koja će završiti na stolu, a upravo je sigurnost hrane sve važnije pitanje.

Posebno generaciji Z, koja brine o održivosti i zdravoj hrani, iako uglavnom nisu spremni da zasuču rukave i sami se pobrinu da tu hranu odgaje. Ovakve platforme omogućuju im da imaju svoj vrt ili farmu u koju investiraju, a fizički posao za njih rade drugi.

“Naša ideja je poljoprivredna revolucija u Hrvatskoj i jugoistočnoj Evropi. Ovde se nalazi jedan od rijetkih komada kvalitetne zemlje u Evropi pa vjerujem da bi to u budućnosti moglo privući i strane investiture”, rekao je Glibo. Jutarnji list

Чланак Kupljena prva digitalna svinja na platformi GoAgro се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?