Britansko Ministarstvo unutrašnjih poslova: Elektroničko praćenje tražitelja azila

Link na izvornu vijest

U Velikoj Britaniji se vode rasprave oko upotrebe uređaja za elektroničko praćenje tražitelja azila, što organizacije civilnog društva smatraju očitim kršenjem ljudskih prava. Međutim, britansko Ministarstvo unutrašnjih poslova vidi to kao ”nužnost radi reguliranja nove imigracijske politike”.

Ministarstvo je potvrdilo za Al Jazeeru da je od sredine juna 2022. godine pokrenulo pilot projekat poznat kao elektroničko praćenje (EM), a očekuje se da će ovaj projekat biti produžen do decembra.

Britansko Ministarstvo unutrašnjih poslova nastoji povećati upotrebu tehnologije, kako bi se tražitelji azila pratili uz pomoć elektroničkih uređaja na gležnjevima nakon uslovnog puštanja na slobodu. Tražitelji azila će biti praćeni putem elektroničkog sistema za nadzor koji će kontrolirati njihovo kretanje u određenom području, udaljavati ih iz drugih područja i obavezivati ih da se nalaze na određenom mjestu u određeno vrijeme.

Smanjiti stopu bijega od nadzora

Zvanični glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova rekao je za Al Jazeeru: “Odlučni smo da razbijemo kriminalni model poslovanja krijumčara ljudi i spriječimo ljude da kreću na opasna putovanja preko morskog kanala (između Britanije i Francuske). Osobe koje budu prekršile uslove puštanja na slobodu, uključujući i uklanjanje uređaja za nadzor, mogu biti krivično gonjene i udaljene iz Ujedinjenog Kraljevstva ako se za tim ukaže potreba.”

Glasnogovornik je objasnio da se odluka o stavljanju uređaja za nadzor donosi pojedinačno nakon proučavanja svakog pojedinačnog slučaja. Cilj ovog probnog projekta je da izmjeri kolika je efikasnost elektroničkog praćenja u smanjenju stope bjekstva tražitelja azila i održavanju redovnog kontakta s Ministarstvom unutrašnjih poslova.

Dokument o nadzoru

Al Jazeera je imala uvid u službeni dokument koji uključuje detalje implementacije projekta elektroničkog praćenja. Dokument otkriva da postoji visoka stopa bježanja od ovakve vrste nadzora među tražiteljima azila koji su obaviješteni da će njihovi zahtjevi biti razmotreni ili su prvobitno odbijeni.

U dokumentu se ističe da su trudnice i djeca isključena iz programa elektroničkog praćenja, te se preporučuje poduzimanje mjera sigurnosti i zaštite. Svaka tri mjeseca će se uzimati u razmatranje slučajevi osoba koje nose ove elektroničke uređaje, a period se može produžiti prema potrebi.

Kako se navodi u dokumentu, cilj programa je obuzdati priliv imigranata u malim čamcima ili preko opasnih ruta, uz objašnjenje da bi te rute mogle olakšati kršiteljima zakona infiltraciju među izbjeglice. Navodi se i to da će njihovi podaci i lokacije biti zaštićeni u skladu s britanskim Zakonom o zaštiti podataka.

Prema dokumentu, ”primjena elektroničkog nadzora neće biti klasificirana kao kršenje ljudskih prava prema članu 8. Evropske konvencije o ljudskim pravima (ECHR), jer se tragovi praćenja koriste u određenim slučajevima, kao što je sumnja da se krše uvjeti puštanja na slobodu koji se tiču imigracije ili postojanje obavještajnih informacija koje zahtijevaju praćenje”.

Svjedočenja izbjeglica

Al Jazeera je kontaktirala dvojicu afganistanskih tražitelja azila Mujahida Walija i Shafiqa Khaksera koji nose elektroničke narukvice.

Wali je objasnio da je ovo drugi put da je ušao u Britaniju, jer je 2007. godine ušao kao dječak bez roditelja. Nakon nekog vremena obaviješten je da mu majka boluje od neizlječive bolesti, pa se dobrovoljno vratio u Afganistan. Ostao je tamo dok talibani nisu preuzeli vlast u ljeto 2021. godine. Kada su mu talibani počeli prijetiti, odlučio se vratiti u Ujedinjeno Kraljevstvo.

Što se tiče Khaksera, on je prvi put ušao u Britaniju 2007. godine, također kao dječak bez porodice. Proveo je dvije godine u engleskoj hraniteljskoj porodici, a zatim je deportiran u Afganistan 2016. godine.

Khakser je objasnio da je živio neko vrijeme u Afganistanu sve dok talibani nisu došli na vlast. Tada su se pojavile sumnje da je britanski špijun zbog boravka u Ujedinjenom Kraljevstvu dok je bio dijete. Počeo se osjećati nesigurno, pa je odlučio napustiti zemlju.

Po dolasku u Britaniju, uhapšen je čim je sišao s broda i osuđen na godinu dana zatvora, od čega je odslužio šest mjeseci. Zatim je pušten pod uslovom da nosi uređaj za praćenje šest mjeseci, uz mogućnost produženja tog roka.

Prema njihovim tvrdnjama, jedina stvar za koju ih terete je ilegalan ulazak u Britaniju. Vlada nije preuzela na sebe brigu o njihovom skloništu, iako im nije dozvoljeno da rade dok se ne donese odluka o azilu.

”Tretirajte ih kao i Ukrajince”

Kako bi saznala njihove stavove o ovom praćenju, Al Jazeera je kontaktirala “Vijeće za izbjeglice”, koje učestvuje u savezu ”Zajedno s izbjeglicama”. Ovaj savez okuplja brojne organizacije civilnog društva koje nastoje osnažiti ovu skupinu u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Izvršni direktor Vijeća za izbjeglice Enver Solomon izrazio je zabrinutost zbog sistema nadzora, rekavši: “On tretira ljude kao objekte, a ne ranjive muškarce, žene i djecu koji traže sigurnost. Prema njima treba postupati sa saosjećanjem i humanošću, baš kao što su Britanci dočekali ukrajinske izbjeglice.”

Sa svoje strane, pisac i aktivista afganistanskog porijekla Gulwali Passarlay rekao je da poznaje mnogo osoba koje nose uređaje za praćenje. On dovodi u pitanje efikasnost uređaja da se spriječi bijeg, s obzirom na to da se traka na uređaju može presjeći oštrim predmetom.

U sličnom kontekstu, britanski list Dail Mail objavio je prošle sedmice da su tražitelji azila koji dolaze iz Albanije organizirali pobunu protiv uređaja na svojim gležnjevima. Objavili su video snimke u kojima govore kako je lako prerezati trake na uređajima, a zatim su pobjegli od nadzora Ministarstva unutrašnjih poslova.

Gulwali je objasnio da nije siguran ima li drugih nacionalnosti, posebno Afrikanaca, među onima koji su vezani uređajima za praćenje, dok je upoznat s brojnim slučajevima Afganistanaca koji su već pod ovakvom vrstom nadzora. “Pritvorske jedinice su pune izbjeglica i ne mogu primiti sve, pa im radije stavljaju uređaje za praćenje”, kazao je.

Britanska ministrica unutrašnjih poslova Suella Braverman kritizirana je zbog svog komentara o mogućnosti proširenja pritvorskih kapaciteta u Ujedinjenom Kraljevstvu, navodi Independent.

Uprkos sve oštrijem tonu opozicije koja odbija elektronički sistem praćenja, lider opozicione Laburističke stranke Keir Starmer potvrdio je da će pristati da se tražiteljima azila postave uređaji za praćenje u određenim slučajevima, prema izjavama na televizijskim kanalima.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?