Krumpirova godina

Krumpirova godina

Link na izvornu vijest

Foto: Iva Bagarić/Tomislavcity

Započelo je ubiranje krumpira na Duvanjskom polju. Obilje kiše u pravovremenim intervalima prijalo je ovoj gomoljastoj kulturi pa je urod odličan.

Uzgajivači zadovoljno trljaju ruke priželjkujući da cijena od 2 KM ne padne niže, spominjući kako je sve poskupjelo pa i krumpir ne bi trebao biti „budzašto“.

Foto: Iva Bagarić/Tomislavcity

Susjedi u Imotskoj krajini govore o „ krumpirovoj godini“, godini kad sve podbaci, samo krumpir dobro urodi.

Budući da je i u duvanjskom kraju zaživjelo vinogradarstvo, ne znamo je li urod grožđa podbacio, kako to biva u „krumpirovoj godini“ ili zbog brdskog položaja i sastava tla vrijede drugačije zakonitosti.

Bilo kako bilo, krumpir je važna kultura, omiljena hrana na stotinu načina. Duvanjski krumpir je posebno cijenjen zbog dobrog ukusa i trajnosti, komotno može parirati ličkom krumpiru. Nije bez razloga dobio i svoju nastambu -trap gdje skladišten ostane zdrav i svjež cijelu godinu.

Foto: Iva Bagarić/Tomislavcity

Dobar urod krumpira obećava ugodne zimske večeri uz pole. Posne dane uz krumpiraču, ajkaru, poležak. Ni slavlja ne mogu bez krumpira, odličan je ispod sača, u foliji, punjeni, restani, pomfrit, kroketi, pire… Skoro, da nema obroka bez ove plemenite namirnice.

Foto: Iva Bagarić/Tomislavcity

Pa, hvala krumpiru što se prije nekoliko stoljeća udomaći na našem polju, zaslužuje i svoju odu i svoje dane, komotno može biti još jedan u nizu duvanjskih brendova.

Iva Bagarić/Tomislavcity

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?