Maestral(na) operacija HV-a, HVO-a i ABiH koja je dovela BiH do mira

Maestral(na) operacija HV-a, HVO-a i ABiH koja je dovela BiH do mira

Link na izvornu vijest

Kruna vojne operacije Maestral, koja je bila prvi pravi zajednički oblik djelovanja Hrvatske vojske i Hrvatskoga vijeća obrane s Armijom BiH, dogodila se u Jajcu u kojemu se danas obilježava 28. obljetnica oslobađanja i na kojoj će se ponovno s ponosom istaknuti 30-metarska hrvatska trobojnica na povijesnome Hrvojevu gradu, a postrojbe koje su sudjelovale odat će počast poginulima za slobodu.

Omjer 51/49

S njima će biti i hrvatsko političko vodstvo iz BiH i Hrvatske. Ova operacija, koja je predstavljala i umijeće propagandnog ratovanja zbog niza objavljenih lažnih događaja, imala je i značajnu potporu zapadne Alijanse jer je srpski moral bio iznimno nizak zbog toga što su gotovo desetak dana njihove položaje oko Sarajeva tukli zrakoplovi zbog masakra na Markalama u Sarajevu. No, iznad svega, hrvatska čizma donijela je veliku pobjedu i korak bliže razgraničenju od 51/49, koliko je ranije na Kontaktnoj skupini bila određena raspodjela teritorija između Federacije BiH i Republike Srpske, te samome kraju rata. Kako otkriva portal Hrvatska povijest, nakon jednomjesečne stanke od završetka Oluje, pokretanje nove operacije Maestral držalo se ne samo u tajnosti nego se i posebnim oblicima djelovanja nastojalo zbuniti neprijatelja u određivanju glavnog smjera napada hrvatskih snaga. Tako je, primjerice, objavljena vijest o sportskom natjecanju 1. i 2. Gardijske brigade u Gospiću, a policija je regulirala promet zbog dolaska sudionika natjecanja, kojeg zapravo nije ni bilo. Tako se htjelo preusmjeriti pozornost na aktivnosti u Zbornom području Gospić. Nakon svega neprijatelj je pojačavao obranu i pozornost upravo na ovom zbornom području. Maestral je operacija isplanirana u Kninu, u novouspostavljenom Zapovjedništvu Zbornog područja Split, a izravno je vođena iz sela Vrba kod Glamoča. U pripremi i provedbi operacije, koja se odvijala na relativno nepoznatom terenu, a usto u prva dva dana i nepovoljnim vremenskim uvjetima, zemljovidi su bili vodiči kao važna pomoć u svakom novom proboju hrvatskih snaga i upoznavanju terena koji je bio pred njima. Od koristi su bile i snimke bespilotnih letjelica jer pojedini putovi nisu bili ucrtani. Tako je šumski put prema Vitorogu prepoznat zahvaljujući snimkama iz zraka. U dva smjera su nadirale hrvatske snage. Prvi je bio Glamoč – Šipovo – Jajce. Prvog dana operacije, koja je započela ujutro po magli i niskoj naoblaci, probijena je neprijateljska obrana te ostvareno početno napredovanje hrvatskih snaga (oslobađanje naselja Pribelja).

Šipovo – Drvar

Drugog dana Sedma gardijska brigada oslobađa važni prijevoj Mlinište na cesti Glamoč – Mrkonjić Grad, a Četvrta prodire do Jastrebnjaka, dok je Prvi hrvatski gardijski zdrug sa snagama HVO-a i Specijalne policije MUP-a HR HB napredovao do planine Vitorog. Četvrtog dana snage HVO-a oslobađaju planinu Demirovac iznad Kupresa, čime je uspješno završena prva faza operacije.

U nastavku operacije cilj je oslobađanje Šipova, što su snage HVO-a i HV-a ostvarile petog dana operacije. Konačno, šestog dana operacije oslobođeno je i Jajce, čime su hrvatske snage ostvarile sve postavljene ciljeve na ovom smjeru napada. Napadna djelovanja hrvatskih snaga na zapadnom smjeru prema Drvaru i prijevoju Oštrelj započela su sedmog dana operacije, što je ujedno i završna faza Maestrala. Hrvatske su snage odlučno nastavile prodor i prisilile neprijatelja na povlačenje prema Bosanskom Petrovcu, a iz smjera Bihaća prema Petrovcu probijale su se snage i 5. korpusa Armije BiH. Planinom Klekovača ovladao je 3. GB HVO-a, a završni čin bilo je oslobađanje Drvara i šireg područja, uključujući i prijevoj Oštrelj. Sve to bilo je uvod u operaciju Južni potez i dolazak do Banje Luke.

Zoran Krešić/Vecernji.ba

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?