Drugi dan Dana arhitekture 2023. uspješno završen predavanjima arhitekata iz cijelog svijeta

Drugi dan Dana arhitekture 2023. uspješno završen predavanjima arhitekata iz cijelog svijeta

Link na izvornu vijest

Drugi dan najvećeg arhitektonskog festivala u Bosni i Hercegovini, te prvi dan predavanja, Dani arhitekture ugostili su šest arhitekata na glavnoj sceni kina Meeting point, te otvorili međunarodnu izlozbu.

Blok predavanja otvoren je kratkim prezentacijama koje su prethodile glavnom programu Dana arhitekture gdje se prvi publici predstavio njemačkı arhitekta Albert Achammer koji je gostima predstavio svoj arhitektonski studio sa sjedištem u Hamburgu, te prikazao njihove načine i procese rada.

Drugi predavač koji se pojavio na glavnoj sceni kina Meeting point je Ruedi Baur iz Francuske koji je publici predstavio svoj kreativni rad u polju vizuelnih komunikacija, nakon čega je sarajevska publika uzivala u predavanjima osnivača i glavnog arhitekte studija OOIIO iz Madrida, Joaquína Millána koji je oduševio publiku svojim arhitektonskim ostvarenjima.

Nakon kratke pauze, drugi blok predavanja započeo je švedski arhitekta Johannes Tovatt koji je predstavio djela koja su obiljezila njegovu karijeru sa akcentom na urbanistıčke planove za dio grada Beča. Publika je nastavila da uziva u fantastičnoj prezentaciji britanskog arhitekte sa sjedištem u Oslu, nakon čega je drugi blok predavanja zatvoren gostima ız Srbije iz kolektiva ADA O:tvoreno koji su govorili o njihovim intervencijama u javnom prostoru. Zajedničkom panel diskusijom svıh jučerašnjih predavača centralnı događaj Dana arhitekture je završen.

Predstavnici festivala Dani arhitekture i evropske arhitektonske platforme LINA zajedno su otvorili izlozbu (Un) context: Dıssecting the layers, nakon čega su gosti i predavači nastavili neformalno druzenje.

Treći dan Dana arhitekture se nastavlja danas također u kinu Meeting point gdje će se publici predstaviti arhitekte Josip Ledić (BiH), studio ZDL (Hrvatska), Lucy Bullivant (UK), Meriem Chabani (Francuska/Alzır), Sarah Williams (SAD) i studio Gepek (BiH).

Više informacija o Danima arhitekture 2023 i novostima možete pratiti na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Twitter i Youtube.

————–

LIFT – Prostorne inicijative je nevladino udruženje koje od 2007. godine organizuje arhitektonski festival Dane arhitekture, te godinama okuplja i spaja arhitekte, dizajnere i umjetnike širom Bosne i Hercegovine, regije i svijeta. U fokusu Dana arhitekture oduvijek je bila, ne samo arhitektura, nego i Sarajevo, edukacija, povezivanje i rast.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?