Roma pobijedila 7:0

Roma pobijedila 7:0

Link na izvornu vijest

Primjena seta zakona o energetici usvojenih nedavno u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine praktično će početi tek za godinu dana, izjavio je za Fenu predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme CIGRE Edhem Bičakčić.

Riječ je o Zakonu o električnoj energiji, Zakonu o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti u Federaciji BiH, te Zakonu o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije u Federaciji BiH.

Bičakčić je naveo da se tim zakonima usklađuje bh. zakonodavstvo s pravnom stečevinom Evropske unije i Energetske zajednice, čime se nastavlja proces liberizacije tržišta električne energije i energetske tranzicije ka čistoj energiji.

Također, dodao je da se preciznije definišu prava i obaveze svih učesnika na tržištu i pojednostavljuju procedure izgradnje i rada proizvodnih postrojenja koja koriste obnovljive izvore, primarno solar i vjetar, ali i uvođenje novih mehanizama zaštite krajnjih kupaca.

“Osim toga, bit će sistemski uređena pitanja od zajedničkog značaja za korištenje više oblika energije u sektorima električne energije, prirodnog gasa, naftnih derivata, toplotne energije, obnovljivih izvora energije i energijske efikasnosti u Federaciji BiH”, istakao je Bičakčić.

Pojasnio je da se tim rješenjima promoviše i reguliše proizvodnja električne i energije grijanja i hlađenja iz obnovljivih izvora i efikasne kogeneracije, kao i upotreba obnovljivih izvora energije u transportu radi potrošnje na domaćem tržištu, ali i povećanje udjela u ukupnoj potrošnji energije.

Bičakčić je precizirao da se građanima na jednostavniji način daje mogućnost da se uključe u dekarbonizaciju energetskog sektora, uz mogućnost dopunjavaja postojećih odredbi koje se odnose na garancije porijekla i balansiranje.

“Za realizaciju ova tri zakona potrebno je usvojiti oko 45 podzakonskih akata (uredbi, pravilnika, uputstva). Te podzakonske akte trebaju donijeti različiti organi: Vlada Federacije BiH, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, Regulatorna komisija za energiju u Federaciji BiH, operatori distributivnog sistema i Operator za obnovljive izvore i efikasnu kogeneraciju. Većina tih dokumenata se donosi u periodu od šest mjeseci do godinu dana”, rekao je Bičakčić.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?