Bila je ikona rocka bivše države, ali droga ju je uništila

Bila je ikona rocka bivše države, ali droga ju je uništila

Link na izvornu vijest

Glazbenica Margita Magi Stefanović, najpoznatija kao klavijaturistica beogradskog rock sastava Ekatarina Velika, umrla je na današnji dan 2002. godine.

Prema mnogima prva i posljednja rock heroina s područja bivše države i ikona jugoslavenskog rocka 80-ih, umrla je u dobi od 43 godine.

Rođena je kao jedinica, a otac joj je bio kazališni i TV redatelj Slavoljub Stefanović-Ravasi. Završila je glazbenu školu i bila jedna od najtalentiranijih pijanistica na ovim prostorima.

Nudili su joj nastavak školovanja na moskovskom konzervatoriju, no ona je to odbila i upisala (te kasnije i završila) arhitekturu. Priča se da je svojom ljepotom i karizmom privlačila pozornost gdje god bi se pojavila.

Susret s Mladenovićem promijenio joj život

Njen život i budućnost mijenja susret s Milanom Mladenovićem 1982. godine u Beogradu. Magi je svojom pojavom i talentom oduševila Mladenovića te joj je odmah ponudio mjesto u bendu koji se najprije zvao Katarina II., a zatim i Ekatarina Velika. Svojim talentom osvojila je tadašnju scenu, a zbog karakterističnog izgleda i iznimnog talenta zvali su je i crna princeza, piše Index.hr.

U EKV-u je svirala i stvarala do 1994., odnosno sve do smrti Mladena Mladenovića i raspada benda. I nakon toga nastavila je baviti se glazbom, no njezina ovisnost o drogama eskalirala je nakon što joj je preminuo otac.

Postala beskućnica i umrla potpuno sama

Njezin odlazak bio je tragičan – skončala je napuštena i zaboravljena. Usprkos profesionalnom uspjehu, Magi se godinama borila s ovisnošću. Prodala je obiteljski stan i u predgrađu Beograda kupila dva manja, a ostatak novca iskoristila za putovanje u Indiju.

Nije dugo ostala u Indiji. Vratila se u Beograd, prodala oba stana i potrošila sav novac. Pred kraj života preselila se u napuštenu garažu u predgrađu Beograda gdje je živjela osamljena i napuštena. Ubrzo je postala beskućnica te završila u beogradskom prihvatilištu za beskućnike. Iza nje nije ostalo ništa materijalno, ali glazbeno nasljeđe koje je ostavila nikad neće biti zaboravljeno, piše Index.hr.

Novinar Dušan Vesić napisao je i njenu biografiju pod nazivom Magi, kao da je bila nekad, a posvećen joj je i kratkometražni glazbeni film Anđeo za klavijaturom.

(www.jabuka.tv)

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?