Netanyahu najavio stvaranje novog Bliskog Istoka, u UN-u pokazao dvije karte

Netanyahu najavio stvaranje novog Bliskog Istoka, u UN-u pokazao dvije karte

Link na izvornu vijest

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu je danas na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija poručio da će se, kako je izjavio, mirom sa Saudijskom Arabijom formirati novi Bliski Istok.

Tokom obraćanja pokazao je dvije karte – jedna je, kako je naveo, karta starog Bliskog Istoka, a druga je karta novog Bliskog Istoka. Za kartu novog Bliskog Istoka je kazao da pokazuje kakve promjene će donijeti mir.

Netanyahuov govor je uslijedio tokom pregovora o normalizaciji odnosa između Izraela i Saudijske Arabije, rasta tenzija duž granice s Gazom i Zapadnom obalom, kao i reforme pravosuđa koja je izazvala nezadovoljstvo velikog broja Izraelaca.

Govor na Generalnoj skupštini UN-a započeo je govorom o “tiranima” u Teheranu. U razgovoru sa čelnicima drugih država rekao je da Izrael i arapske zemlje dijele mnoge stvari koje bi mogle biti osnova saradnje.

Netanyahu smatra da Izrael mora uspostaviti odnose s arapskim državama, bez obzira na palestinski sukob. Prema njegovim riječima, Palestincima se ne smije dati pravo veta na odnose Izraela i arapskih država, prenosi list Jerusalem Post.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?