Zastupnici i izaslanici HNS-a osudili sve učestalije napade na žene

Zastupnici i izaslanici HNS-a osudili sve učestalije napade na žene

Link na izvornu vijest

U posljednje vrijeme svjedočimo sve učestalijim napadima na žene. Počinju vrijeđanjem, nastavljaju verbalnim i fizičkim napadima, a u najtežim slučajevima završavaju ubojstvom, uz prijenose najtežih oblika nasilja na društvenim mrežama. Na takve napade nitko ne smije ostati ravnodušan, moraju se poduzeti žurne zakonske mjere zaštite i prevencije, a svatko od nas jasno i glasno ustati i progovoriti protiv govora mržnje i nasilja nad ženama, navodi se u priopćenju.

“U tom kontekstu ne možemo ‘zatvarati oči‘ pred činjenicom da posljednjih mjeseci zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH koristi javni prostor kako bi vrijeđao, a zatim i prijetio obračunom ‘oči u oči‘ jednoj ženi. Iako je nije imenovao, te joj tako uskratio mogućnost pravne zaštite, nama je sasvim svejedno je li u pitanju zastupnica, izaslanica ili bilo koja druga žena, nečija supruga, sestra ili poznanica. Nedvojbeno je da su uvredljive riječi i poziv na obračun upućeni ženi, i to baš od zastupnika Zastupničkog doma, ujedno i predsjednika Povjerenstva za informiranje koji je ovu dužnost zloupotrijebio na najgori način nazvavši jednu ženu ‘nacionalističkom budaletinom‘ i ‘zmijurinom kamenjarkom‘ što je krajnje neprihvatljiv oblik komuniciranja, ne samo u javnom prostoru”, ističu zastupnici i izaslanici HNS-a.

Kad takve riječi javno izgovori zastupnik onda je to, kako kažu, još sramnije i traži najstrožu osudu.

“Nitko od njegovih stranačkih kolega dosad se nije oglasio, a reakcija je izostala i od strane nevladinih i organizacija za zaštitu ljudskih prava. Budući da su svi nabrojani ostali nijemi i na brojne druge slučajeve izljeva mržnje motiviranih međunacionalnom netrpeljivošću od strane istog zastupnika, postavljamo pitanje jesu li sve žene i narodi u BiH jednaki? Pitamo se i jesu li neke žene manje vrijedne jer pripadaju određenoj političkoj, odnosno stranačkoj skupini i znači li to da ih se može vrijeđati i omalovažavati bez bilo kakve reakcije?

Stoga, kad govorimo o napadima na žene, osudimo i reagirajmo zakonskim procedurama najprije prema javnim, izabranim osobama u vlasti koji koriste govor mržnje, javno napadajući i vrijeđajući žene.

Nedopustivo je i za svaku osudu da se jezikom mržnje i vrijeđanja žena bez ikakve odgovornosti i kazne koriste oni koji bi svojim radom u najvišim zakonodavnim tijelima Federacije BiH trebali predvoditi procese koji će rezultirati zaštitom svake žene, bez obzira je li u pitanju nečija majka, sestra, supruga, susjeda, zastupnica ili izaslanica u Parlamentu Federacije BiH”, stoji u priopćenju.

Dnevnik.ba

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?