REISUL-ULEMA: OTKRIJMO SNAGU NAŠEG NASLIJEĐA, PREPOZNAJMO GA I IZNOVA AFIRMIRAJMO

REISUL-ULEMA: OTKRIJMO SNAGU NAŠEG NASLIJEĐA, PREPOZNAJMO GA I IZNOVA AFIRMIRAJMO

Link na izvornu vijest

Reisul-ulema je, obraćajući se prisutnim vjernicima, kazao da su, nadahnuti islamom, nastajali veliki civilizacijski i izvanredni kulturni dosezi Bošnjaka svuda gdje su živjeli i djelovali, te da uprkos velikoj destrukciji ukupnog naslijeđa i spomenika islamske kulture, i danas ostaci islamskog naslijeđa i rezultati muslimanskog duha u savremenosti snažno oplemenjuju ove prostore i čine ih posebnim.

  • Kultura i kulturna baština odraz su ukupnosti života. U kulturi se manifestira ono što jedan narod jeste, njegov duh, karakter, navike i sve ostalo. Naša islamska kultura je bogata, slojevita i specifična. Bošnjačko kulturno naslijeđe, snažno određeno islamom, veliki je miraz uma i truda mnogobrojnih vrhunskih učenjaka, pronicljive uleme, šejhul-islama, velikih državnika, raskošnih umjetnika, arhitekata i književnika – naveo je reisul-ulema.

Podsjetio je da se krajem 16. i početkom 17. stoljeća desila „naša afirmacija, kada su naši ljudi činili sami vrh intelektualne elite tada najveće i najmoćnije imperije na svijetu“. Dodao je da je to vrijeme dominacije velikih vezira Bošnjaka, velikog broja vezira nižeg ranga i namjesnika koji su operativno i konceptualno vodili globalne procese i upravljali svjetskom historijom.

  • Prisjetimo se da je Safvet-beg Bašagić naveo imena preko 680 Bošnjaka istaknutih u različitim sferama u Carstvu, Mehmed Handžić predstavio više od 200 učenjaka i pjesnika, Hazim Šabanović više stotina književnika na orijentalnim jezicima, a u Leksikonu bošnjačke uleme navode se biografije 1.859 alima, među kojima i dvojice šejhul-islama: Mustafe efendije Balića iz Foče i Mehmeda Refika efendije Hadžiabdića iz Rogatice. Iako smo bili izloženi nepojmljivoj destrukciji i genocidu, nismo uzvraćali. Naprotiv, spašavali smo i svoje i tuđe graditeljsko, duhovno i intelektualno naslijeđe, štitili svoje komšije i pokazali vrhunska djela čovjekoljublja – naglasio je reisul-ulema Kavazović.

Istaknuo je da veliki i značajan dio te naše velike kulturne baštine, slavne prošlosti i produktivne sadašnjosti možemo vidjeti i spoznati ukoliko posjetimo veliku izložbu u Sarajevu pod nazivom „Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne“, koja će trajati do 18. novembra.

  • Na njoj se na sveobuhvatan način prikazuje višestoljetno prisustvo islama i Bošnjaka u kulturnom, naučnom i javnom životu Evrope, predstavlja naše važne doprinose u različitim oblastima djelovanja, doprinos razvoju Bosne i Hercegovine, prezentira islamska umjetnost i umjetničke forme, sadržaji i izrazi inspirirani islamskim osjećanjima i razumijevanjem lijepog, te pokazuje kultura islama u Bosni i Hercegovini. To je mjesto susreta naše prošlosti i sadašnjosti, onoga što smo bili, što jesmo i čemu težimo. Učimo sami o sebi ono što jesmo, umjesto da nas drugi uče onome što oni misle da jesmo! Zato i treba da odemo i pogledamo ovu jedinstvenu istinu o nama – kazao je reisul-ulema.

Podsjećajući da Kur’an na više mjesta poziva muslimane da putuju po svijetu i vide šta je ostalo iza onih koji su prije živjeli i da od njih pouku uzmu, naglasio je da je cilj i svrha ovih poziva uzimanje pouke i poruke iz onoga što je bilo i što se dešavalo. U tom kontekstu, pozvao je vjernike da uče iz prošlosti.

  • I mi moramo da učimo iz naše prošlosti o onome što je u njoj bilo teško, ali i onome što je zalog našega ponosa i opstanka i da tu tražimo inspiraciju za velika djela i jačanje našeg zajedništva i identiteta. Otkrijmo snagu našeg naslijeđa, prepoznajmo ga i iznova afirmirajmo kao kulturnu vrijednost najvišeg ranga – poručio je danas reisul-ulema Husein-ef. Kavazović.

Hutba je pročitana i u drugim džamijama.

Podsjećamo, multimedijalna izložba naučno-istraživačkog, edukativnog i izložbenog projekta „Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne“ tematizira i interpretira jedinstveno duhovno, kulturno, civilizacijsko, političko-pravno naslijeđe, kulturnu baštinu, umjetničke, arhitektonske, graditeljske, naučne, književne, muzičke i druge duhovne izraze i svjetske doprinose bosanskih svjetova islama.

(MINA)

The post REISUL-ULEMA: OTKRIJMO SNAGU NAŠEG NASLIJEĐA, PREPOZNAJMO GA I IZNOVA AFIRMIRAJMO first appeared on Hayat.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?