Prvi slučaj afričke kuge u Hercegovini

Prvi slučaj afričke kuge u Hercegovini

Link na izvornu vijest

Prvi slučaj afričke svinjske kuge potvrđen je na jednom obiteljskom gospodarstvu u Nevesinju

U općini Nevesinje u četvrtak je registriran prvi slučaj afričke svinjske kuge. Kako su javili iz Lokalnog kriznog centra za kontrolu i suzbijanje ove bolesti, pozitivan nalaz stigao je za svinju iz jednog obiteljskog gospodarstva, koja je nabavljena u Brčkom.

Inače, imanje na kojem je potvrđena bolest obišli su dr. Oliver Stevanović, stručni suradnik Veterinarskog instituta RS “Dr. Vaso Butozan”, veterinari i predstavnici općinske inspekcijske službe. Uzeti su uzorci krvi svih svinja iz ovog krda. Također, usvojen je zaključak da se spriječi i sankcionira svaki nelegalni transport svinja i da se uzmu uzorci krvi od svih životinja kod kojih postoji sumnja na bolest.

Također je sugerirano svim građanima da se informiraju kod nadležnih službi o procedurama koje treba ispoštovati u slučaju sumnje na bolest. Iz Lokalnog kriznog centra podsjećaju da je i dalje na snazi zabrana prodaje svinja na stočnoj tržnici u Odžaku, kao i prodaja hrane životinjskog podrijetla i hrane za životinje izvan registriranih poslovnih objekata.

Od članova Lovačke udruge “Srndać” očekuje se da prate stanje u lovištu i prijave eventualnu pojavu bolesti u populaciji divljih svinja, prenosi una.ba. Podsjetimo, afrička svinjska kuga stigla je u Bosnu i Hercegovinu krajem lipnja ove godine. Prvo žarište zabilježeno je u općini Šamac da bi se proširila diljem Semberije. Zbog ove neizlječive zarazne bolesti eutanazirani su deseci tisuća svinja.

The post Prvi slučaj afričke kuge u Hercegovini first appeared on ABCportal.info.

Objava Prvi slučaj afričke kuge u Hercegovini pojavila se prvi puta na ABCportal.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?