SALKIĆ UPOREDIO DODIKA SA MILOŠEVIĆEM: MOGUĆ CRNOGORSKI SCENARIJ AKO SE UPETLJA SPC

SALKIĆ UPOREDIO DODIKA SA MILOŠEVIĆEM: MOGUĆ CRNOGORSKI SCENARIJ AKO SE UPETLJA SPC

Link na izvornu vijest

SALKIĆ UPOREDIO DODIKA SA MILOŠEVIĆEM: MOGUĆ CRNOGORSKI SCENARIJ AKO SE UPETLJA SPC

Komentarišući ubistvo policijskog inspektora u Bijeljini koje se dogodilo sinoć, Salkić upozorava kako je došlo do jačanja kriminalnih skupina u bh. entitetu, kazavši da su takve spremne izvršiti atake i na policijske službenike.

  • Postoji potreba da policijski službenici u BiH bolje komuniciraju. Ukoliko bi imali jedinstvenu policijsku strukturu, imali bismo bolju bezbjednosnu situaciju. Sve dok ne dođe do realizacije reforme policijskih struktura na pravi način, možemo očekivati ovakve slučajeve – naveo je.

Kada je u pitanju pronalazak osumnjičenih za ubistva i napade na povratnike, Salkić tvrdi kako je velika dilema da li institucije nisu u stanju ili ne žele pronaći napadače.

  • OHR i Visoki predstavnik su zaduženi da prate provođenje civilnog dijela Dejtonskog sporazuma. OHR treba da obezbijedi sigurno okruženje povratnicima, ali broj napada na Bošnjake i ubistva pokazuju da OHR i Visoki predstavnik ne rade dobro svoj posao.  Visoki predstavnik kroz posjete porodici Memišević i Potočarima želi pokazati javnosti da je on prisutan na prostoru RS. To je samo vizuelno, on ništa nije uradio za poboljšanje statusa Bošnjaka i Hrvata u RS-u – naglasio je.

Dodaje kako se Schmidt ponaša upravo onako kako žele vlasti u RS-u, odnosno tako što zaobilazi entietske institucije.

  • On dođe u Banja Luku, ali bude u katoličkoj crkvi, bude u Srebrenici, ali ode u MC Potočari ili ode nekome privatno. On na neadekvatan način pokušava prikazati svoje prisustvo na terenu u RS-u. Međunarodna zajednica i OHR, prije svega EU, prihvataju pritisak iz RS-a od Dodika. Podliježu njegovom pritisku i počinju se ponašati onako kako Dodik želi. Ne dopušta im ulazak u institucije RS-a, a to je njegova politika, želi prikazati da bh. entitet nije dio BiH – pojasnio je.

Što se tiče optužnice protiv Milorada Dodika, Salkić očekuje dug i neizvjestan proces.

  • Ako bi pravosuđe bilo efikasno, bilo bi brzo završeno i Dodik bi bio osuđen, jer postoje elemanti za koje Dodik treba odgovarati. Međutim, kako proces bude odmicao, tako će dolaziti do radikalizacije, okupljanja građana na administrativnim linijama i na takav način će pokušati ugrožavati stabilnost i bezbjednost. Ako bude osuđen, možemo očekivati ozbiljniju radikalizaciju situacije – upozorio je.

Uporedio je Dodika sa Miloševićem, kazavši kako se i Dodik krije iza naroda.

  • On će nastaviti sa slabljenjem države. Moguće da u nekom momentu budemo imali, kako proces bude odmicao, jednu vrstu litija kada se uključi SPC. Tada bi imali reprizu dešavanja iz Crne Gore – kazao je Salkić u 7 Plus Hayat TV-a.

(M. Sultanović)

Video uskoro..

The post SALKIĆ UPOREDIO DODIKA SA MILOŠEVIĆEM: MOGUĆ CRNOGORSKI SCENARIJ AKO SE UPETLJA SPC first appeared on Hayat.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?