Promotivna biciklistička tura kroz kulturnu rutu Franciscana: Putovanje kroz povijest i kulturu

Promotivna biciklistička tura kroz kulturnu rutu Franciscana: Putovanje kroz povijest i kulturu

Link na izvornu vijest

klubom Herzegovinabike, organizirao je jedinstvenu promotivnu biciklističku turu “Kulturna ruta Franciscana – Putovanje kroz povijest i kulturu”, koja se održala 30. rujna 2023. godine. Promotivna biciklistička tura organizirana je u sklopu projekta “Kulturna ruta Franciscana”, koji financira Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske, a provodi Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije i Razvojna agencija Dubrovačko-Neretvanske županije, što dodatno naglašava važnost kulturne razmjene i promocije bogate baštine ovih regija.

Sudionici ove jedinstvene i atraktivne ture krenuli su na putovanje koje ih je vodilo od najstarije očuvane crkve u Bosni i Hercegovini, crkve sv. Mihovila u Varešu do najstarijeg marijanskog svetišta Gospe Olovske u Olovu. Domaćini biciklističke ture bili su fra Leon Pendić, župnik  župe u Varešu i fra Ilija Božić, upravitelj Svetišta Majke Božje u Olovu, koji su proveli sudionike biciklističke ture kroz zanimljivu i turbulentnu povijest ovih krajeva i predstavili neprocjenjivu  materijalnu i nematerijalnu franjevačku kulturno povijesnu baštinu u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Ova biciklistička tura nije bila samo putovanje kroz povijest već je to bila i prilika za upoznavanje lokalne tradicije, kulture, običaja, kulinarskih delicija i prekrasnih prirodnih pejzaža. Jedno od neizostavnih mjesta na ovom putovanju bilo je selo Oćevija, poznato kao selo najstarijih kovača u Europi. Sudionici su imali priliku upoznati se s bogatom kovačkom tradicijom i zanatskim vještinama u Kovačiji Jozeljić koja se prenosi s generacije na generaciju.

“Kulturna ruta Franciscana – Putovanje kroz povijest i kulturu“ jedna je u nizu promotivnih biciklistički tura koje se organiziraju ili će se organizirati u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, te Crnoj Gori s ciljem promocije i razvoja cjelovite Kulturne rute Franciscana.

Kulturna ruta Franciscana predstavlja platformu kroz koju se kulturno ali i turistički vrednuje vrijedna materijalna i nematerijalna kulturno povijesna baština u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Crnoj Gori, a koja je primarno očuvana zahvaljujući djelovanju franjevaca kroz proteklih sedam stoljeća.

Za dodatne informacije molimo kontaktirajte: Ivan Jurilj 063-314-430

Objava Promotivna biciklistička tura kroz kulturnu rutu Franciscana: Putovanje kroz povijest i kulturu pojavila se prvi puta na RADIO LJUBUŠKI.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?