Zbog nelegalanog prometa životinja, afrička svinjska kuga zabilježena i u Hercegovini

Zbog nelegalanog prometa životinja, afrička svinjska kuga zabilježena i u Hercegovini

Link na izvornu vijest

Minić je rekao da je oko 70 svinja iz ugroženog područja transportirano u Hercegovinu, a nalazi su pokazali da je više od 80 posto ispitanih svinja pozitivno na virus afričke kuge.

“Riječ je o klasičnom kršenju mjera i širenju bolesti i bit će podnesene kaznene prijave protiv svih koji su sudjelovali u ovoj aktivnosti”, poručio je Minić.

On je dodao da od kraja sljedećeg tjedna nastavljaju isplatu štete prouzročene afričkom kugom svinja.

On je naveo da će biti donesen i pravilnik koji će propisati nivo biosigurnosnih mjera kako bi se moglo sigurno nastaviti sa svinjogojstvom.

“Donošenjem mjera, uspjeli smo spasiti više od pet tisuća svinja, interventnim otkupom spasili smo više od sedam tisuća najkvalitetnijih svinja, a permanentno sprovodimo i aktivnosti koje se odnose na nelegalan promet životinja”, rekao je Minić.

On je naveo da je do sada eutanazirano oko 48.000 svinja u RS.

Republički veterinarski inspektor RS Vladimir Milijević upozorio je da se prilikom transporta svinja mora imati uvjerenje o zdravstvenom stanju životinja ili da dolaze iz nezaraženog područja.

“U suprotnom, kazna za pravnu osobu iznosi od 3.000 do 9.000 KM, za odgovornu osobu u pravnoj osobi od 500 do 1.500 KM, koliko i za fizičku osobu, te za samostalnog poduzetnika od 1.000 do 3.000 KM”, rekao je Milijević.

On je naglasio da će svi koji budu uhvaćeni u nelegalnom transportu dobiti kaznene prijave.

Dnevnik.ba

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?