POJMOVI IZ ISLAMSKE TRADICIJE BIT ĆE ŽIVI DOK TRAJE NAŠ JEZIK: DANI O ALLAHOVOM POSLANIKU

POJMOVI IZ ISLAMSKE TRADICIJE BIT ĆE ŽIVI DOK TRAJE NAŠ JEZIK: DANI O ALLAHOVOM POSLANIKU

Link na izvornu vijest

O primjerima islamske tradicije Bošnjaka u jeziku večeras se govorilo u okviru predavanja ”Islamska tradicija u bosanskom jeziku” održanog u hramu učenosti, u Bošnjačkom institutu- Fondacije Adil Zulfikarpašić.

Večerašnji predavači dr. Jasmin Hodžić, dr. sc. Alen Kalajdžija i dr. sc. Haris Ćatović istakli su kako je bosanski jezik svjedok identiteta i odrednica postojanja kulturne tradicije jednog naroda. Akademik Dževad Jahić iz opravdanih zdravstvenih razloga nije bio u mogućnosti da prisustvuje najavljenom predavanju.

Jezik je forma i kolijevka našeg bistvovanja. Bosanski jezik čini naš identitet, a možemo slobodno kazati da je on utočište našeg identiteta i pribježište naše tradicije.

Ime ”bosanski jezik” spominje se 1300. godine u djelu ”Skazanie iziavlieno o pismena” (Historija pisanih jezika), koju je napisao najpoznatiji bizantijski putopisac Konstantin Filozof.

Filozof Martin Heidegger kaže da je jezik kuća bitka. U jeziku postojimo, i u jeziku opstajemo.

Mnoštvo izraza, pojmova, termina koji Bošnjaci u svom govoru koriste, a zapravo potječu iz islamske tradicije. Samo oni pojmovi koji dolaze iz islamske tradicije bit će živi dok traje bosanski jezik, jer je u te termine udahnut život vjere.

Podsjetimo, do 16 oktobra, 2023.godine., u Sarajevu bit će održani Dani o Allahovom Poslaniku – Selam ya Resulallah, koje Medžlis islamske zajednice Sarajevo organizuje već devetnaestu godinu. Moto manifestacije Dani o Allahovom Poslaniku Selam, ya Resulallah 2023. je ajet: „A tebe smo samo kao milost svjetovima poslali”. što ukazuje važnost pozitivnog i lijepog djelovanja u zajednici”.

(T. Zerdo)

The post POJMOVI IZ ISLAMSKE TRADICIJE BIT ĆE ŽIVI DOK TRAJE NAŠ JEZIK: DANI O ALLAHOVOM POSLANIKU first appeared on Hayat.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?